Поредна тема, по която може да настъпи напрежение между Президентството

...
Поредна тема, по която може да настъпи напрежение между Президентството
Коментари Харесай

Премиерът, а не президентът ще присъства на срещата на върха на НАТО

Поредна тематика, по която може да настъпи напрежение сред Президентството и Министерския съвет. Причината - на 11 и 12 юли ще се организира среща на върха на страните членки на НАТО във Вилнюс.

Две седмици преди събитието държавното управление взе решение, че делегацията, която ще съставлява България, ще бъде водена от премиера акад. Николай Денков. Още преди седмици обаче от „ Дондуков ” 2 осведомиха, че в Литва страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев. Така, на процедура, отпадна присъединяване на президента в срещата на Алианса, предава Нова тв.

В нея ще взе участие министърът на защитата Тодор Тагарев, заместник-министърът на вътрешните работи Тихомир Стойчев и началникът на защитата адмирал Емил Евтимов. През последните години стана процедура на срещите на върха на НАТО България да се съставлява от президента.

Решението на Министерския съвет разяснява вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. „ Това е в сходство с Конституцията на Република България, а по време на тази среща на върха ще бъдат взети решения, които директно се отнасят към пълномощията на изпълнителната власт, засягат външната политика, отраслови министерства като Министерство на защитата. Мисля, че няма казус. През годините сме имали моменти, в които министър-председател е бил на тези срещи на върха. Мисля, че няма място за напрежение. България има свое постоянно държавно управление, тя е парламентарна република и желае просто да съобщи своята позиция ясно ”, сподели Габриел.

Член 105 от Конституцията, на който се позоваха от държавното управление, гласи, че Министерски съвет реализира вътрешната и външната политика на страната. Според Член 92 обаче президентът съставлява България в интернационалните връзки.

През последните години обаче практиката по-скоро беше на срещите на върха на НАТО страната да е представлявана от президента. В решението си от Министерския съвет не видяха мотив за напрежение сред тях и Президентството. „ Вярвам в разсъдъка и в разговора, и че България може единствено да завоюва, в случай че приказва на интернационалната сцена в един глас ”, уточни Мария Габриел.

Още от началото на кабинета „ Денков – Габриел ” стана ясно, че държавно управление поддържа военната помощ за Украйна и че страната ни има намерение да се включи в взаимните поръчка на 1 милион снаряда, в случай че е допустимо. Тема, по която към този момент президентът няколко пъти съобщи противоречие.

Именно срещата на върха в НАТО беше мотив министрите на външните работи и на защитата да бъдат изслушани в Комисията по защита в Народното събрание. След съвещанието Тодор Тагарев удостовери, че България приготвя нов транш помощ за Украйна, която не е обвързана със срещата на Алианса. „ Според техните потребности, както е решило Народното събрание на 9 декември предходната година. Ние вадим от складовете неща, които са в годно положение. Имат още запас, само че 30-40-годишни. Не разясняваме към този миг даването на съществени бойни платформи ”, съобщи военният министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР