Поредна сутрин, в която отново поглеждаме през прозореца и пак

...
Поредна сутрин, в която отново поглеждаме през прозореца и пак
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за мъглата

Поредна заран, в която още веднъж поглеждаме през прозореца и отново виждаме мъгла. Това е все по-честа панорама, изключително в ранните часове. Може и към този момент да сме привикнали с нея, и то дотолкоз, че надали скоро сме си припомняли уроците от учебно заведение за това по какъв начин в действителност се появява мъглата. Сега е моментът за къс преговор.
 Градушката и по какъв начин се образува
Как се образува градушката

Когато от небето падат „ камъни “

Обяснено най-простичко мъглата е облак, който допира земята. Затова и видимостта ни при мъгла е понижена, а какъв брой тъкмо - това зависи от гъстотата й. В някои условия тя може даже и да затрудни безвредното шофиране, като пречи да виждаме ясно пътя, както и другите движещи се коли.

Мъглата се появява, когато водната пара се кондензира, а на открито е много влажно. За да се образува, във въздуха би трябвало да има прахуляк или някакъв тип замърсяване. Водната пара се кондензира към микроскопични твърди частици и точно това събитие следим все по-често заран.
 Снимка 595873

Добре е да имаме поради, че въпреки всичко мъглата не е единствено един тип, а съществуват няколко разнообразни типа. Сред тях са радиационната, адвективната, долинната и замръзващата мъгла.

За радиационната мъгла знаем, че се образува вечер, когато топлината, погълната от земната повърхнина денем, се излъчва във въздуха. Когато топлината се придвижва от земята към въздуха, се образуват водни капки. На този тип мъгла хората споделят още " земна мъгла ", защото тя не доближава толкоз високо, колкото облаците над нас. Казва се още, че радиационната мъгла " изгаря " на утринното слънце.
 Снимка 595872

Вторият тип мъгла, адвективната, се образува, когато топъл мокър въздух минава през хладна повърхнина. Когато този въздух влезе в контакт с по-хладния лекомислен, водната пара кондензира, с цел да сътвори мъгла. Адвективната мъгла се появява най-много тук-там, където топъл тропически въздух среща по-хладна океанска вода.

През зимата в планинските долини пък постоянно срещана е долинната мъгла. Тя се образува, когато планините пречат на гъстия въздух да излезе. Така мъглата се оказва в капан на долината.
 Дубай, неналичието на превалявания и технологията, с която провокират дъжд в арабското емирство
Как си вършат дъжд в Дубай

Спешни ограничения против жегата и сушата в... пустинята

Последният тип мъгла, замръзващата, се получава, когато капките течна мъгла замръзнат върху твърди повърхности. С този тип мъгла постоянно са покрити планинските върхове, по които има облаци. Докато ледената мъгла се подвига, земята, дървета и даже паяжини се покриват със пласт скреж. Белите пейзажи от смразяваща мъгла са постоянно срещани тук-там със леден и мокър климат, като Скандинавия или Антарктика, написа National Geographic.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР