Скандалът с домовете за грижи в Румъния осветява злоупотребите, описани като „нечовешки и унизителни“

...
Поредица от смущаващи разкрития за нечовешко и унизително“ малтретиране на
Коментари Харесай

Поредица от смущаващи разкрития за „нечовешко и унизително“ малтретиране на възрастни хора и хора с увреждания в домове за грижи в Румъния предизвикаха опасения относно капацитета на страната да се грижи адекватно за своите социално уязвими

От СТИФЕН МАКГРАТ и ВАДИМ ГИРДА Associated Press 9 август 2023 г., 1:39 ч.

БУКУРЕЩ, Румъния - - След като получи тревожни текстови съобщения от млад мъж, притеснен от условията, в които живее неговият приятел в дом за социални грижи в централна Румъния, Джорджиана Паску организира импровизирано посещение, за да инспектира съоръжението.

„В началото бяхме съвсем сигурни, че там няма нищо“, каза Паску, програмен мениджър в Центъра за правни ресурси, група за защита на правата. Тя каза, че ден по-рано държавните органи са извършили проверка на дома за възрастни хора и хора с увреждания и не са били отбелязани проблеми.

Но това, което тя и нейни колеги, открити в дома за възрастни хора в село Бърдещи, тя каза, че е „възмутително … нечовешко“.

„Имаше много млада жена, която изглеждаше недохранена , тя не помръдна, тя изобщо не говореше — лежеше на пода в мазето“, каза тя пред Асошиейтед прес. „Имаше още една млада жена, тя плачеше и молеше за вода.“

Неправителствената организация откри шестима жители в края на юли, живеещи в разхвърляната Малка къща на Мин, мръсен сутерен, заобиколен от строителни материали в допълнение към 23 души, живеещи на горните етажи. Четирима обитатели с тежки увреждания лежаха на матраци, „замърсени с изпражнения, урина и кръв, с мухи по тях“, казаха те, които „не можеха да се защитят и не можеха да поискат помощ“.

Екипът от трима от Центъра за правни ресурси незабавно се обади на службите за спешна помощ, пристигнаха екипи на полицията и линейката, но дори те извикаха подкрепление, каза Паску. Часове по-късно жител насочва Паску към това, което тя описва като малка „уединена стая... само с легло вътре“, където двама жители живеят без „без изкуствена или естествена светлина“.

Констатациите на неправителствената организация предизвикаха съдебно разследване и последваха подобни открития в други частни институции, което досега принуди двама членове на кабинета да подадат оставка заради това, което румънските медии нарекоха скандала с „домовете на ужасите“.

Откритието е само последното в поредица от смущаващи разкрития, които излязоха на първа страница в местните медии, подчертавайки въздействието, което корупцията може да има върху социално уязвимите в Румъния, която се присъедини към Член на Европейския съюз през 2007 г.

Едно от основните условия за присъединяването на Румъния към ЕС беше тя да се справи с ендемичната корупция, но остава едно от най-големите в блока корумпирани членове, според Transparency International.

В началото на юли полицейските акции в три отделни домове за грижи в окръг Илфов близо до Букурещ също разкриха широко разпространено насилие и пренебрегване на по-възрастни и хора с увреждания хората. Появиха се изображения на обитатели, вързани за легла в мръсни стаи, като някои показват признаци на физическо насилие и изглеждат слаби.

В тези случаи румънската агенция за борба с организираната престъпност, DIICOT каза, че две организирани престъпни групи, обвинени в трафик на хора и други обвинения, са били сформирани през 2020 г., за да „експлоатират хора с увреждания или в уязвими ситуации“. Прокурорите казаха, че жителите са били подлагани на неплатен труд чрез актове на принуда, както и на физическо насилие, и не са им давали достатъчно храна.

Прокурорите са започнали наказателно разследване и казаха, че има са повече от 20 заподозрени по случая.

DIICOT задържа трима души след констатациите в Little House of Min, за които се твърди, че са формирали престъпна банда през 2020 г. „за извършват престъплението трафик на хора“ и че жителите са били подложени на „нечовешко и унизително отношение“ чрез актове на физическа и психическа агресия.

Жителите са били експлоатирани съгласно под прикритието на асоциация, която е удържала държавните им помощи или суми, изпратени им от приятели и роднини, казаха прокурорите. Вместо парите да отидат за грижите на жителите, те бяха използвани главно „в полза на членовете на групата“.

Двама местни служители бяха уволнени заради констатациите и властите затвориха къщата.

АП се свърза с младия мъж, който изрази притеснения на Паску относно Малката къща на Мин, но той не беше упълномощен да говори, защото се смята за жертва в съдебното дело.

Дору Константин, говорител на социалните служби на окръг Муреш, потвърди пред AP, че Малката къща на Мин е била проверена от инспектори ден преди откриването на НПО, но каза не откриха нищо, „защото нямаха достъп до мазето на сградата.“

„Не мога да повярвам дори сега, че нещо подобно може се случи в нашата страна“, добави той.

Президентът Клаус Йоханис нарече разкритията „национален позор“ и каза, че трябва да се вземат мерки за „изрязване на злото от корените .”

Един от шефовете на дома за възрастни хора в Илфов, твърди DIICOT, пилее парите на жителите за проститутки, наркотици и партита. Той също е разследван за злоупотреба със служебно положение от Националната дирекция за борба с корупцията, която също разследва двама социални инспектори за корупция, извършили благоприятни проверки на дома му през май.

Министърът на семейството Габриел Фиреа, за когото се съобщава, че има близки връзки с този шеф на старчески дом, беше принуден да подаде оставка на фона на разрастващия се скандал, както и министърът на труда Мариус Будай. И двамата отрекоха да знаят за неволите на домовете за възрастни хора.

Алин Митута, румънски законодател в Европейския парламент, попита Европейската комисия през юли дали планира да разследва злоупотребата в Румъния проблемът с домовете за грижи, който според него пряко нарушава Хартата на основните права на блока. Отговорните румънски власти, каза Митута, „са уведомени за тези проблеми... но не са предприети действия.“

Европейската комисия каза, че ще даде отговор в сряда.

Неотдавнашните разкрития върнаха и спомените за времето, когато сиропиталищата в Румъния от комунистическата епоха придобиха международна известност, след като комунистическият лидер Николае Чаушеску беше екзекутиран през 1989 г. В началото на През 90-те години по света бяха разпространени изображения на хиляди деца, изоставени в сиропиталища, където те живееха в мизерни условия.

Бианка Албу, румънска разследваща журналистка, която първа съобщи за Домовете за възрастни хора Илфов преди шест месеца заедно с нейния колега Овидиу Вангеле казаха, че докладът им първоначално не е привлякъл „никакво внимание от местните или националните власти“. Тя се опасява, че „тези проблеми се случват в цяла“ Румъния.

„Това е като болест“, каза тя.

Премиерът Марсел Чолаку изрази благодарност миналата седмица към неправителствените организации, които „разкриха злоупотреби в системата за социални грижи.“

„Очевидно е, че румънската държава има нужда от помощ“, каза той. „Трябва да затворим това глава за злоупотреба.“

___

Стивън Макграт съобщи от Сигишоара.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР