Поредица от сигнали до омбудсмана изпращат живеещите в селата в

...
Поредица от сигнали до омбудсмана изпращат живеещите в селата в
Коментари Харесай

Пострадали от наводненията със сигнали до омбудсмана. Какви са притесненията на хората?

Поредица от сигнали до омбудсмана изпращат живеещите в селата в Карловско, които бяха наранени от унищожителното наводняване на 2 септември. В жалбите си те слагат проблеми с водоснабдяването, неразчистени към момента пътни сектори и неналичието на фургони, където да бъдат настанени най-засегнатите от бедствието.

Сред главните терзания, които хората от наводнените села разказват в тъжби, е дали и по кое време почистващата техника ще стигне до домовете им.

" Техниката е на място, само че във всички случаи те имат потребност от информация по кое време ще се стигне и до тяхната къща. Важно е да бъдат направени оценки на къщите, които са потърпевши, с цел да стане ясно дали има потребност някои от тях да бъдат съборени, в случай че са рискови и по какъв начин ще бъдат обезщетени техниет притежатели ", споделя Диана Ковачева.

Възрастни и хора с увреждания алармират, че не могат да доближат до пунктовете за помощи и не могат сами да се снадбяват с храна и вода. Засегнатите от бедствието питат и по какъв начин тъкмо ще бъдат разпределяни помощите, на които разчитат за възобновяване на домовете си.

" Имам и тъжби от хората, че са при близки и родственици, само че не могат доста дълго да останат там и по тази причина би трябвало да бъдат доставени фургони. Обаче фургони към момента няма. Въпросът е къде хората с най-пострадалите къщи като се изключи че ще получат помощ, с цел да ги възстановят, само че къде ще изкарат идващите месеци ", сподели Ковачева.

Според омбудсмана при бедствия доброволците доближават там, където страната не съумява. Затова техният статут би трябвало да бъде регламентиран.

" Още в първите дни на новото Народно събрание възнамерявам да обърна внимание върху този въпрос и в това число да внеса законопроект за доброволчеството ", споделя Ковачева.

Резултатите от експертната инспекция на омбудсмана и информация от сигналите, към този момент са изпратени до институциите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР