Поредица от събития и специална благотворителна бандана стават част от

...
Поредица от събития и специална благотворителна бандана стават част от
Коментари Харесай

Стартират нови благотворителни инициативи за възстановяване на Драгоманското блато

Поредица от събития и специфична благотворителна бандана стават част от акцията за възобновяване на живописното Драгоманско тресавище, което стана жертва на разрушителен пожар през януари 2020 година

Преди няколко месеца деветото издание на едно от най-популярните родни надпревари за планинско тичане и колоездене - „ Байк и рън за Чепън “, провеждащо се в района, застана напълно зад идеята. Събитието, което трябваше да се организира през април, бе отсрочено за 17 октомври поради епидемиологичната конюнктура.

На 5 юли уредниците на надпреварата организираха опознавателно тичане „ Чепън Скай от близко и на място “ за разпространение на идеята и тестване на новото трасе на надпреварата с отдалеченост 30 км.

На 13 септември пък следва пешеходно нанагорнище на връх Петровски кръст – най-високата точка на Чепън планина край Драгоман. 26 септември ще е с фокус върху колоездачите – ще се организира опознавателно прекосяване с велосипед 23 км трасе на Байк и Рън за Чепън. Малко преди същинското съревнование на 17 октомври ще се случи и доброволческа акция в покрайнините на Драгоманското тресавище. Точната дата и интензивности занапред се фиксират.

В магазини „ Стената “ може да се откри неповторима бандана - мултифункционална забрадка BUFF със специфичен дизайн, отдаден на Драгоманското тресавище. Купувайки я, загрижените за природата поддържат „ Сдружение за дива природа Балкани “ във възобновяване на Драгоманското тресавище. От цената на всеки закупен BUFF ще бъдат дарени 50% на сдружението. Същият BUFF ще получат и всички участници на надпреварата “Байк и Рън за Чепън – Адреналин с Кауза”. 5 лв. от всяка стартова такса за надпреварата ще бъдат дарени за възобновяване на моста, отвеждащ към вишката за наблюдаване на птичето благосъстояние.

Под надпис „ Адреналин с идея “ магазини „ Стената “ и Сдружение за дива природа „ Балкани “ се сплотиха към концепцията за възобновяване на част от инфраструктурата на Драгоманското тресавище – едно от 11-те международно значими орнитологично значими места в България. Целта е да бъдат събрани средства за най-неотложните действия в границите на по-голямата акция на Сдружение за дива природа „ Балкани “, за възобновяване на вредите от пожара.

Защо Драгоманското тресавище?

Драгоманското тресавище е единственото карстово тресавище в България и е най-голямата естествена влажна зона и находище на гнездящи водолюбиви птици наоколо до София. Заедно с Чепън планина, то е несъмнено за представително местообитание от европейско значение за запазване на биологичното многообразие. Включено е в листата на орнитологично значимите места, като част от комплекса „ Влажни ливади – Раяновци “, а също и в европейската система от предпазени територии „ Натура 2000 “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР