Пореден случай, при който болна жена приписва апартаментите си на

...
Пореден случай, при който болна жена приписва апартаментите си на
Коментари Харесай

Болна жена приписа апартаментите си на лекари и почина мистериозно

Пореден случай, при който болна жена приписва жилищата си на болногледачи и издъхва при мистериозни условия. Началникът на клиниката по хирургия в „ Александровска болница ” доцент доктор Манол Соколов и кожният лекар доктор Евгения Божикова са получили по един апартамент от към този момент починалата им пациентка доктор Лидия Чакърова. Двамата настояват, че тя им е дарила жилищата си в „ Лозенец ” и на „ Лъвов мост ”, тъй като са се грижили за нея.

Лидия Чакърова умира на 1 септември тази година, без никой от роднините ѝ да бъде известен. Смъртта ѝ е установена от общопрактикуващия доктор доктор Иван Минков, с който дерматоложката живее на фамилни начала. Два дни по-късно тялото на пенсионерката е кремирано в крематориума в Пловдив, където декларацията за единодушие от правоприемник не е наложителна.

„ Тя сподели: „ Искам да ви даря моя апартамент ”. Първата ми реакция беше „ Не! В никакъв случай! Такива неща за мен са тежест ”. Повече от 6 месеца - може би 8-9, разсъждавах по въпроса. Всички мои близки и адвокатката ми ме посъветваха да приема, тъй като това е нейната воля. Казаха, че нямам право да отхвърлям волята на дамата ”, разяснява доктор Евгения Божикова.

Според рехабилитатора Галя Каменова за починалата жена не се полагали грижи. „ Нямаше място по тялото, по което да няма синина. Трябва да е търкаляно тялото, с цел да посинее отвред. Просто беше ужасно ”, спомня си дамата.

За контактите на старата жена с двамата лекари - доктор Евгения Божикова и доцент Манол Соколов, роднините ѝ схващат инцидентно през март тази година, когато тя изчезва от вкъщи си на бул. „ Мария Луиза ” в София и няколко дни е с изключен телефон. Това споделя единият ѝ племенник Валентин Борисов. Той е разсиновен от сестрата на починалата Лидия, само че се е чувал и виждал с вуйна си. „ Тя ми се обади и ми сподели, че е доста ужасно ситуацията, че ще я водят някъде, само че не знае къде. Оттам нататък нямаше връзка с нея. „ После ще се чуем, след това ще ти обясня ”. Това бяха думите ѝ. След като мина един час, телефонът към този момент беше изключен ”, споделя племенникът на Чакърова.

Валентин стартира да търси вуйна си в разнообразни лечебни заведения в София. Открива я в частен приют, където доктор Божикова решила да я настани, откакто Лидия паднала, счупила си крайници и претърпяла интервенция.

Според Валентин вуйна му не звучала изцяло съответна. Била опиянена. Д-р Евгения Божикова обаче твърди, че тя сама платила за интервенцията на старата жена. В приюта племенникът на Лидия вижда двамата лекари за първи път, а доктор Божикова схваща, че Лидия въпреки всичко има родственици. Валентин твърди, че лекарката била очевидно обезпокоена от неговото наличие. 

Лидия Чакърова е дарила жилището си на бул. „ Мария Луиза ” до „ Лъвов мост ” на доктор Божикова на 18 март 2022 година с пълномощие. Лекарката твърди, че дълго се колебала дали да приеме жилището с пет стаи, само че най-после се съгласила. В знак на признателност лекарката решила, че ще се грижи за Лидия. Преди години почнала да лекува кожните ѝ проблеми безплатно и по този начин така двете се сближили.

До март тази година, когато пада и си чупи крайници, Лидия можела да се обслужва сама. Плащала на дами да почистват дома ѝ и да ѝ пазарят. След като е изписана от приюта обаче, до 1 септември, когато умира, дамата остава на легло. Д-р Божикова твърди, че през цялото това време е била до нея. Близките на старата жена обаче считат, че за Лидия не са полагани никакви грижи.

„ Тя беше… не мога да го опиша. Представете си едно малко човече с голяма гърбица, което лежи в странна поза и не мърда. 24 часа в денонощието тя не мърдаше. Беше цялата синя - раменете, ръцете, краката ѝ бяха синьо-черни. Или е от рухване, или е търкаляно, или е влачено това тяло. Не избрана зона, а цялото тяло... Не бях виждала сходно нещо до момента. Такива синини от обездвижване не може да се появят. Те не са на лежащата страна, а на свободната ”. Така Галя Каменова разказва положението на умрялата към този момент жена.

По думите ѝ Лидия не е била хранена, хигиената ѝ също не била добра. „ Лежи на една страна и слюнката ѝ тече от устата. Тя не може да се избърше със салфетка. Слагаха кухненска ролка. И тя постоянно беше вир-вода. Аз имам възприятието, че за домакински любим се грижи повече човек. Не мога да си го показва за човешко създание такова отношение ”, продължава рехабилитаторката.

За да оказва помощ на вуйна си, племенникът ѝ Валентин отива да живее при нея за към 2 месеца. Разказва, че доктор Божикова не ходила постоянно, тъй като била изтощена, заета или била на почивки в България и чужбина. По думите му болногледачката, обезпечена от лекарката, нямала здравно обучение и не можела да се грижи съответно за Лидия.

На 20 април тази година Лидия подарява втория си апартамент в „ Лозенец ” на завеждащия клиниката по хирургия в „ Александровска ” болница доцент Манол Соколов, на който преди години е била пациент. Няколко месеца преди да почине близка другарка на Лидия, която пожела да остане анонимна, описа, че мъчно се свързвала с нея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР