Пореден случай на пациенти с рядко заболяване, оставени без лечение

...
Пореден случай на пациенти с рядко заболяване, оставени без лечение
Коментари Харесай

Пациенти с рядко кожно заболяване – без достъп до лечение

Пореден случай на пациенти с рядко заболяване, оставени без лекуване от страната.

Преди 7 години Пепи Йорданова се разсънва с огромни мъчителни рани към гърдите. Следват 5 години на неверни диагнози и неверно лекуване, а раните плъзват по цялото тяло.

„ За жал преди две години един хирург ми сложи тази диагноза – гноясал хидраденит. Буквално от време на време са отоци, огромни, колкото юмрука ми. Ти си жив, а плътта ти се разлага”, споделя младата жена.

У нас към 70 000 души страдат от рядкото заболяване, само че едвам 100 са диагностицирани. Липсата на лекуване води до 100% неработоспособност.

--> „ Това, което сме получавали от Здравната каса, са обещания. От 2 години единствено ни дават обещание и нищо не се прави за тези хора”, съобщи Владимир Томов от Националния алианс на хората с редки заболявания.

Шансът за болните е безценен биологичен препарат, който да потиска появяването на раните и да ги приготви за хирургична интервенция. Засега той се отпуска единствено за заболели от псориазис.

„ Те не са цялостен живот закачени за този препарат. След година, две, три, когато влязат в хубава ремисия, те могат да бъдат оперирани и трайно излекувани”, сподели доцент Гриша Матеев от Българско дерматологично общество.

Според Здравната каса имало клинична пътека, по която болните да се лекуват, само че не и съгласно лекарите.

„ Единствената клинична пътека, в която попада тази диагноза, е лъчелечение. Което към този момент от доста години, то е безусловно противопоказно, не се ползва, то е рисково”, съобщи проф. Евгения Христакиева от УМБАЛ Стара Загора.

А Пепи продължава да се опасява – от идната заран, когато още веднъж ще се разсъни с рани по тялото си.

„ Страхувам се и си пребивавам в моя си свят, където боли, където се откъсваш от приятелите, където не се чувстваш добре дори в личното си семейство, тъй като заболяването е грозна, тъй като не си пълностоен и чакаш идващия път”.

И живее само за миговете, в които раните спят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР