Пореден скандал в парламента. БСП поискаха изслушване на здравния министър

...
Пореден скандал в парламента. БСП поискаха изслушване на здравния министър
Коментари Харесай

Парламентарен скандал заради прекратения прием на деца в Педиатрията

Пореден скандал в Народното събрание. Българска социалистическа партия желаеха чуване на здравния министър Кирил Ананиев, откакто стана ясно, че интензивното поделение в Детската болница стопира да приема пациенти и те ще бъдат пренасочвани към други 3 лечебни заведения. Причината - напусналите лекари след случая с умрялото 3-годишно дете. Министърът даде обещание, че няма да има деца, които да останат без лекуване.

Вижте повече детайлности в репортажа на Надежда Василева.

Българска социалистическа партия настояха здравният министър да осведоми какво се случва с Детската болница. Управляващите ги упрекнаха, че не са показали ден и час за чуването на Ананиев, както е по устав.
Драгомир Стойнев - народен представител от Българска социалистическа партия за България: Обяснете го на тези родители когато вървят в незабавно поделение, че не са си записали ден и час и че те не могат да дойдат в Детската болница, ами трябвало да отидат в Трета градска, в Пирогов, тези лечебни заведения имат различен профил, срамотия е това, което го говорите. Не ми потропвайте по трибуната. Много ви апелирам! Даниела Дариткова - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Емоциите са непотребни, правилникът би трябвало да се съблюдава.
Два пъти ръководещите отхвърлиха настояването за чуване на министъра. Той обаче още веднъж беше предизвикан от въпроси по време на парламентарния надзор.
Георги Свиленски - Българска социалистическа партия: Уважаеми господин министър, Недопустимо е в 21 век лечебните заведения да затварят и експертите да ги няма и вие да стоите безмълвно.Единственото, което можете да извършите, господин министър е да подадете своята оставка в този момент.Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: След тези думи, които отправихте към мен, в никакъв случай не казвайте уважаеми господин министър, тъй като не е правилно и не го чувствате. Нито болничното заведение се закрива, нито интензивното поделение се закрива.
Вътре има 4 кревати и 3 медицински експерти. Няма да остане нито едно българско дете, което да бъде лишено от нужните медицински грижи. Този въпрос не би трябвало да се политизира.

Министър Ананиев увери, че няма да има проблем с пренасочването на децата към другите 3 лечебни заведения.
Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: Създали сме нужната организация, връзка, логаритми на взаимоотношение на лечебните заведения със Спешната помощ.
Здравният министър заяви, че ще бъде продължен срокът за правене на окончателния отчет за аргументите за гибелта на 3-годишното дете, който трябваше да е подготвен през днешния ден.

Очаквали се още документи. Към момента лекарите потвърждавали поставената диагноза.
 Ананиев: До 5 януари Педиатрията няма да приема деца за интензивно лекуване Ананиев: До 5 януари Педиатрията няма да приема деца за интензивно лекуване
От през днешния ден до 5 януари Педиатрията няма да приема деца, които се нуждаят от интензивно лекуване и дихателна реанимация, това заяви на ексклузивен брифинг...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР