Пореден пример за изящна словесност и разбиране за истински важните

...
Пореден пример за изящна словесност и разбиране за истински важните
Коментари Харесай

Нинова и Кошлуков се скараха за Ботев. И още повече за дъщерята на президента

Пореден образец за изящна книжовност и схващане за същински значимите неща пристигна през днешния ден и от парламентарната комисия по просвета, която привика незабавно генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, с цел да дава обяснения за събралия обилие от отрицателни отзиви нов " исторически " филм на Максим Генчев, този път упражняващ се върху Ботев.

Всъщност премиерата на кино лентата беше на 3 март 2022 година, т. е. преди близо година и се допуска, че обществеността можеше да открие " качествата " му за това време. Оттогава " Ботев "  си върви на всякакви проведени прожекции  (често измежду ученици) из страната, а и измежду българските общности отвън нея. Но основен миг се оказа излъчването му преди дни и съфинансирането му от Българска национална телевизия. 

В центъра на офанзивата през днешния ден беше Българска социалистическа партия и персонално лидерката Корнелия Нинова, която се възмути неведнъж от похищението върху облика на поета - бунтовник. Всъщност обаче представителите на соцпартията - и Нинова, и ръководителят на комисията Иван Ченчев, не криеха, че доста се интересуват и от нещо друго.

Ето по какъв начин соцлидерката формулира тематиката на привикването на Кошлуков: " Да осведоми за зародилото публично напрежение към кино лентата " Ботев ", съучастието на Българска национална телевизия, както и за новия филм с присъединяване на дъщерята на президента (Дарина Радева се допуска, че ще взе участие в идващия филм на Генчев - бел. ред.). ".

Нинова разгласи, че Българска национална телевизия би трябвало да предизвиква и популяризира културни и исторически полезности. " Филмът " Ботев " национална и културна полезност ли е? ", възмути се тя.  След което обаче насочи повече възторг към разкритие на хипотетичната топла връзка с президентската институция.

" Има ли в комисията, която е оценявала и приела кино лентата, човек, непосредствен до президентската институция? ", сподели тя като допусна спор на ползи. (Кошлуков подмина този въпрос).

И особено попита за присъединяване на дъщерята на Радев в идващия филм на Генчев, който се допуска, че отново ще разчита на финансово подкрепяне от малкия екран.

" Българска национална телевизия не прави единствено шедьоври ", разгласи Кошлуков (без да изясни какво има поради под " единствено " ). Той обясни, че единствено обществената телевизия и Националният кино център дават пари за българско кино. Заради пандемията имало стопиране, а в този момент Българска национална телевизия се опитвала да навакса като за двете до момента кино сесии (откакто е шеф на малкия екран - бел. ред.) били дадени 12 млн. лева за български произведения.

" Имаме филми за всичко - и за проститутки, и за опиати също. Не може всеки филм да е шедьовър, да е за национално-историческа полезност. Задължението ни е да насърчаваме творбите на български създатели ", сподели още той. 

След което избра да иронизира фиксацията на соцпредставителите към Дарина Радева по много чудноват метод:

" Жената на президента е мъртва. Едната му щерка също. Той самият също. "

В комисията настъпи неудобно безмълвие, до момента в който Кошлуков довърши:

" Във кино лентата за Желю Желев взе участие единствено Станка Желева, няма други дъщери живи ". 

Тук Нинова взе думата с още по-високо равнище на възмута и с детайли на опасност:

" Иронията е безусловно неуместна. В комисията (по култура-бел. ред) има позвънявания, вълнуват се хората...(за кино лентата " Ботев " - бел. ред.) ".

" Той пристигнал да се подиграва в Народно събрание... да се държи по този начин с Ботев и с Левски... ", продължи тя да покачва звук като повтори с гадност думите на Кошлуков, че " финасирали филми с проститутки и опиати ". 

След което разгласи, че от Българска социалистическа партия щели да изискат Сметната палата да влезе в Българска национална телевизия, която не била проверявана от 2014 година - " всичко да се ревизира от..до ". И щели да алармират Съвет за електронни медии за качеството на кино лентата.

Тук Кошлуков разгласи, че преди малко била приключила следващата инспекция в малкия екран от Сметната палата. А Тома Биков от ГЕРБ се намеси, с цел да каже, че Съвет за електронни медии не може да се изрича дали даден филм е добър, или не.

" Дъщерята на президента и тя е човек, да не я атакуваме. А и идващият филм на  Генчев, като виждам няма да е добър, тя надали ще завоюва от присъединяване си в него ", добави Биков съвсем съществено.

Тук Ченчев направи ревю, за да изясни, че Българска социалистическа партия няма нищо персонално против Дарина Радева и това, чий потомък е тя. След което за по-голяма меродавност на тази си теза, сподели, че днес таман чел материал за дъщерята на президента на " мисля, че беше " на Узбекистан.

В отбраната на наследничката на Радев се намеси и Костадин Костадинов от " Възраждане ", с припомняне на мафиотски закон.

" Не бива да се намесват имената на лица от фамилиите на политическите фигури. Всеки наш потомък има право на лично развиване. Дори и мафиотите не протягат ръка на децата на конкуренцията ", каза той.

Покрай тези важни теми все отново съумя да стане ясно какъв брой пари е дала Българска национална телевизия за " Ботев " и по какъв начин се е стигнало до финансирането му - най-много тъй като все трябвало да се вършат български филми. Иначе самият общоприет шеф разгласи и по-късно повтори към 10 пъти, че " филмът е слаб ". Но не бил исторически недействителен, нито се подигравал с Ботев.

Кошлуков обясни, че Българска национална телевизия се е присъединила на равнище постпродукция - монтаж и така нататък Телевизията е дала 100 хиляди лева, към една трета от цялата цена на " Ботев ", която била към 350-360 хиляди лева

" Да, филмът е слаб, само че няма насмешка с историята ", сподели още шефът. " Ако не го излъча обаче е занемареност ", додаде още един мотив.

На въпрос на Мирослав Иванов от Политическа партия дали някой ще носи отговорност за избора на кино лентата, Кошлуков обяви, че самият той авансово не се бил срещнал с този план, не можел да прочете всички оферти, които кандидатствали за финансова поддръжка от малкия екран. Имало специалисти за тази работа. 

" Поискал съм през днешния ден пояснения от хората, които са го одобрили ", сподели той.

" Да, виждаме слабостите. Може да не е най-високо равнище, само че тези, които подлагат на критика, да дойдат те с план, да предложат. Трудна е тази тематика за Ботев, Левски, знам. Вторият им мотив на специалистите - не е преиначен Ботев, къде е потиснат. Филмът е слаб, не е сниман добре, да. Но в киното е като във футбола - в случай че даваш пари единствено за " Левски " и ЦСКА, няма по какъв начин да има футбол, би трябвало да даваш пари и за Тутракан... ", продължи с излагане на философията си още той.

Защо малкия екран е решила да даде пари точно за този филм макар многото разяснения на генералния шеф не става напълно ясно. Той се базира неведнъж на позитивно мнение на историка Пламен Павлов, от което били водени, когато взели решението.

А за дъщерята на президента... той отрече изобщо да я познава.

" Трябва да я видя тая жена най-после ", разгласи той в присъщия си жанр.

Служебният министър на културата Велислав Минеков също беше запитан за кино лентата. Той разгласи, че не го е гледал, както и още: " Не мога да бъда критик, когато съм министър ". От него били поискали да даде позволение за фотосите на кораба " Радецки ", дал го. " Има неща и надалеч по-страшни, които са ставали с финансирането на Националния кино център ", сподели още министърът.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР