Пореден положителен допинг тест на български щангист може да доведе

...
Пореден положителен допинг тест на български щангист може да доведе
Коментари Харесай

Лицензът на федерацията по щанги се клати заради допинг

Пореден позитивен допинг тест на български щангист може да докара до лишаване на лиценза на федерацията по този спорт (БФВТ). Това е записано в признатия единствено преди месец и половина чисто нов Закон за физическото образование и спорта. Освен това може да се стигне и до още по-голямо орязване на олимпийските квоти за Токио 2020 на нашите състезатели.

Вчера стана ясно, че 18-годишната Даяна Димитрова е уличена в приложимост на неразрешения диуретик фуросемид на европейското състезание за девойки в Полша през октомври, където стана златна медалистка в кат. 48 кг. Нарушението е второ за щангистката от Добрич, която даде позитивна проба за фуросемид (той е неразрешен като маскиращ стероидите сътрудник, защото почиства бързо организма) и преди международното състезание за кадети в Тайланд през април 2017 година Тогава тя бе осъдена за 6 месеца, а треньорът й Божидар Божилов бе дисквалифициран за 4 година поради повече от един уличени негови състезатели. Сега самата Димитрова ще бъде осъдена за 4 година, само че нейното нарушение може да докара до земетресения в БФВТ.

Разбираемо от федерацията дефинираха случая като персонална неточност на щангистката, тъй като тя не била на лагер с националите, а се е включила към тима напряко на тръгване за Полша. Но това не анулира обстоятелството, че старши треньорът на националните тимове Иван Иванов и шефовете от централата са длъжни да ревизират и да знаят положението на всеки национал, който водят на съревнование. И че точно българската федерация ще бъде виновна пред интернационалната (IWF) за казуса, както бе и с предходните 14 регистрирани в IWF допинг случая с наши щангисти освен това управление на БФВТ, пристигнало на власт напролет на 2011 година

И като стана дума за общо 15-те позитивни проби на централата с президент Неделчо Колев, член 24 (3) на новия Закон за спорта е безапелационен: " Министърът на младежта и спорта или оправомощено от него длъжностно лице с стимулирана заповед лишава спортния лиценз, когато спортната федерация е позволила осъществяването на систематични нарушавания на антидопинговите правила ". А какво друго, с изключение на редовно нарушаване, може да са 15 позитивни проби (една през 2012 година, две през 2013 година, 11 през 2015 година, и към този момент една през 2018 г.). В това число изобщо не влизат " дребни " нарушавания като това на Даяна Димитрова от предходната пролет, което по този начин и не е влезнало в статистиката на IWF.

На всичкото от горната страна казусът с Даяна Димитрова е 17-ата позитивна допинг проба на български щангист от 2008 година насам и приближава БФВТ до още едно орязване на квотите й за олимпийските игри в Токио 2020.

През април 2018 година IWF вкара новата олимпийска квалификационна система, утвърдена и от МОК, в която има наказания за страните с повече нарушавания на антидопинговите правила. " Чистите " страни ще имат право да класират до осем щангисти в Токио 2020 (4 мъже и 4 жени). Тези с сред 10 и 19 допинг нарушавания сред 2008 и 2020 година могат да класират по двама мъже и две дами. България към момента се крепи измежду тях, защото има 17, т.е. към този момент е единствено с на половина орязани квоти. Но още три случая до лятото на 2020 година ще я трансферират в черния лист на страните, които имат право да класират единствено по един мъж и една жена. А при 24 и повече допинг случая всяка федерация по повдигане на тежести ще бъде отстранена от Токио 2020.

Български щангисти не участваха на игрите в Рио 2016 поради абсурда със хванатите с допинг през март 2015-а 11 национали. Преди това - в Лондон 2012, участваха единствено Иван Марков и Милка Манева, а в Пекин `08 наши щангисти не бяха позволени поради различен огромен допинг скандал, при който целият ни народен тим бе махленски с непозволени препарати при подготовката за игрите.

Делян Кючуков, " Сега "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР