Пореден опит за дипломатическо разрешаване на конфликта между Русия и

...
Пореден опит за дипломатическо разрешаване на конфликта между Русия и
Коментари Харесай

Четвърти кръг преговори Киев-Москва в опит да бъде сложен край на конфликта

Пореден опит за дипломатическо разрешаване на спора сред Русия и Украйна. Делегации на двете страни организират договаряния посредством видеовръзка, откакто предходния път се срещнаха онлайн в Беларус. Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани за още наказания по отношение на Москва и протест на фирмите, които към момента не престават активността си в Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков още веднъж удостовери, че " интервенцията " в Украйна върви по проект, а Москва разполага с достатъчнa военна мощ, с цел да извърши всичките си цели, без да има потребност от помощ от Китай.

Виртуален четвърти кръг от договарянията сред Киев и Москва в опит да бъде комплициран завършек на спора. Исканията на Украйна остават същите, съобщи в Туитър съветникът на президента Зеленски.

" Позициите ни остават непроменени - мир, неотложно преустановяване на огъня и евакуиране на всички съветски войски. Единствено по-късно можем да приказваме за междусъседски връзки и политически разлики ", съобщи Михайло Подоляк, консултант на президента Володимир Зеленски.

Ситуацията в Украйна беше тематика на диалозите в Москва сред първите дипломати на Русия и Катар.

" Оценяваме желанието на Катар да се опита да помогне за реализиране на единодушие по въпросите, които са на дневен ред, като се вземат поради ползите на общата европейска сигурност, в това число сигурността на Украйна, сигурността на Русия, и като се регистрира нуждата територията на Украйна да не съставлява опасност за Руската федерация ", съобщи Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Междувременно Русия и Китай отхвърлиха изказванията на Съединени американски щати, че Москва е поискала китайска военна и икономическа помощ в отговор на западните наказания.

" Русия има личен самостоятелен капацитет да продължи интервенцията. Както казахме, тя върви по проект и ще приключи в точния момент и напълно ", сподели Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

" Напоследък Съединените щати поредно и злонамерено популяризират дезинформация, ориентирана към Китай по отношение на Украйна. Винаги сме имали градивна роля при настояването за мир и апелите за договаряния. Важно е всички страни да останат сдържани, да успокоят напрегнатата обстановка, вместо да наливат масло в огъня ", сподели Чжао Лиджан, представител на външното министерство на Китай.

От Лондон обаче пристигна рецензия по отношение на Китай, че от началото на войната Пекин нито осъжда, нито утвърждава дейностите на Русия в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР