Пореден гаф на Денков! И срам за българската външна политика.Министър-председателят

...
Пореден гаф на Денков! И срам за българската външна политика.Министър-председателят
Коментари Харесай

Пореден гаф и срам! Денков не можа да отговори на въпрос за Балканската интеграция

Пореден гаф на Денков! И позор за българската външна политика.

Министър-председателят акад. Николай Денков не можа да отговори на журналистически въпрос за Балканската интеграция в наличието на Дейвид Камерън.

 

По време на днешната взаимна конференция на английския външен министър Дейвид Камерън, българския министър председател Николай Денков и външния министър Мария Габриел в Гранитната зала в Министерския съвет, акад. Денков, който напира да заеме поста посланик номер 1 на страната ни, се оказа неопитен.

 

Премиерът не съумя да отговори на журналистически въпрос за Балканската интеграция. Денков се опита да замаже ситуацията, като сподели, че сякаш не разбра добре питането. Седящата до него Мария Габриел обаче навреме взе думата и даде дълъг и обстоен отговор, с което показва, че експертизата й във външната политика е безспорна, както и че съумява да владее ситуацията напълно.

Така Габриел се появи като ловък политик и добър оратор, все качества нужни за един сполучлив министър-председател.

 

Ето по какъв начин протече сконфузната за премиера ни преживелица от конференцията на Камерън, Денков и Габриел.

 

Журналист: Смятате ли, че Западът още веднъж не подценява великосръбските планове на Балканите и не подценява ли заплахата от нова дестабилизация, имам поради протичащото се в Косово, в Черна гора, в Босна, опитите за дестабилизация на Македония?

 

Денков: Какъв е тъкмо въпросът? 

 

Журналист: Дали Западът още веднъж не подценява великосръбските планове на Балканите?

 

Денков изумен и видино комплициран: Не мисля, че е подобаващ въпрос в този подтекст.

 

Габриел невъзмутимо: Не мисля, че някой от нас подценява обстановката. Следим я извънредно деликатно, постоянно сме казвали, че ние сме " за " европейската интеграция на Западните Балкани, само че с основа за правилото на личните заслуги. Знаете, че когато приказваме за европейската интеграция, има фундаментални правила, които би трябвало да бъдат спазени. Мисля, че тук България ще остане вярна на ролята си да е член на Европейски Съюз, който подхожда деликатно, поради ясните тематики за нас, каквито са отбраната на българските общности в този регион и методът, по който се образува политиката в европейски проект.

 

Видеото може да гледате на следния линк: https://www.facebook.com/reel/2363570760514339

 

Все още не престават договарянията сред Денков и Габриел за поста външен министър след ротацията, която би трябвало да се случи на 6 март. В съдружното съглашение сред ГЕРБ и ПП-ДБ е записано, че Николай Денков би трябвало да остане министър на образованието, а Мария Габриел - министър председател и външен министър.

 

По информация на Епицентър.бг към този миг няма смяна в позициите - Мария Габриел упорства изрично да заеме поста външен министър дружно с креслото на министър-председател.

 

Николай Денков не е удовлетворен от този вид и държи да поеме външно министерство, с цел да може да пътува зад граница. 

 

Преди ден министър председателят изясни, че въпросът за името на идващия външен министър не е решен, само че договарянията с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет не престават без напрежение. 

 

" Ние с госпожа Габриел имаме безусловно ясно ориентирана външна политика, която няма разлика сред нас двамата. Но това, което е значимо, е всеки от нас да продължи да има контакт с външните сътрудници, с цел да може, когато има полемика, да се чуват съответните отзиви ", разяснява министър-председателят.

 

На въпрос по кое време се планува да приключат разискванията с Мария Габриел по отношение на състава на ротационния кабинет, министър председателят отговори:

" Ще забележим по какъв начин ще се случи. Това, което е закрепено, на 6 март нашето държавно управление ще подаде оставка ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР