Пореден епизод от епичната сага по работата на Столичната община

...
Пореден епизод от епичната сага по работата на Столичната община
Коментари Харесай

ГЕРБ: Терзиев не познава Бюджета на града за 2024 г.; Кметът: ГЕРБ използват всяка възможност за заяждане

Пореден епизод от епичната сага по работата на Столичната община потвърди, че надали в скоро време общинските съветници в Столичния общински съвет ще стигнат до каквото и да е единогласие, по която и да е тематика.

Днес в общината се организира работна среща по оферти от кмета Васил Терзиев план за Бюджет на София за идната година. Поканата пристигна от кмета и бе към всички групи в Съвета. Въпреки настояването срещата да се излъчва директно по обществените мрежи и формалните канали на Столичната община, Терзиев не разреши това да се случи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изненадващо, 15 минути след началото на срещата, до момента в който общинска съветничка от ГЕРБ задаваше въпрос към Тарзиев, кметът просто стана и напусна съвещанието. Смутена, съветничката продължи да задава въпроса си към групата на ПП-ДБ.

След демонстративното овакантяване на кмета, съветниците от ГЕРБ-СДС дадоха ексклузивен брифинг.

„ Бяхме поканени от кмета на Столична община Васил Терзиев на работна среща, на която да обсъдим оферти Бюджет на столицата за 2024 година Въпреки настояването на всички групи съвещанието да се излъчва онлайн, Терзиев еднолично забрани това.

При всичките заявления за гласност и бистрота, кметът еднолично забрани излъчването на разискването на Бюджета.

Това сподели общинският консултант от ГЕРБ в СОС Георги Георгиев на ексклузивен брифинг на съветниците от групата.

Кметът Терзиев си потегли на 15-ата минута от началото на разискването на Бюджета, откакто сътрудници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС му зададоха въпроси по бюджета. Въпросът, на който кметът на София не можа да отговори, е дали ще има най-малко една нова детска градина в Бюджета за следващата година, отвън тези, които ние бяхме възнамерявали. Два пъти Терзиев сподели, че не знае. На въпрос какво е планувано в Бюджета за спорт през тази година, кметът на София стана, фръцна се и си потегли от работната среща, сподели още Георгиев.

Изключително неуважително, това сподели доста ясно какви са аргументите СОС да не работи, и тази постъпка е казус най-малко в последните 30 години в демократичната история на страната. Настояваме кметът на София да се извини на общинския съвет, и се надяваме да отговори на значимите доброжелателни въпроси като този, от който избяга. Откъде ще дойдат едни 40 милиона лв. за нарастване на заплатите на водачите в градския превоз, попита Георгиев. И добави, че общински консултант от ПП-ДБ е споделил, че средствата ще бъдат набрани посредством нарастване на цените на картите и билетите за градския превоз.

Има и още нещо, за което съм доста обезпокоен – програмата на столицата за строителството през 2024 година трябваше да ни бъде показана от зам.-кмет на София. А пристигна човек, който въобще не е назначен за кмет, само че има достъп до системите на Столичната община в нарушаване на закона. Това е фарс, не е частна корпорация, затворена компания; това е обществена институция, възмути се Георгиев.

Допусната ли е възможна занемареност в изключително огромни размери за над 5,7 милиона лв. по плановете за междублоковите пространства, които не са регистрирани в точния момент по европейската стратегия, и ще бъдат платени с пари от джобовете на софиянци?, попита още Георгиев. Отговор на този въпрос не получихме от разсърдилия се кмет на София, сподели още Георгиев.

Днес на разискването на Бюджета на столицата нямаше даже зам.-кмет по финанси, сподели още Георгиев.

Работната среща по Бюджета на столицата ще продължи когато Терзиев, - който персонално ни е поканил, - се върне на работното си място, сподели още общинският консултант и някогашен ръководител на СОС.

Кметът на столицата Васил Терзиев се отбрани, като сподели, че ГЕРБ употребяват всяка опция, с цел да се заяждат.

„ Помолихме сътрудниците от ГЕРБ да не пускат разискването на бюджета на София онлайн, тъй като си има време за това. На общественото разискване всичко ще бъде показано. Ако бягахме от обществено шерване на информация, нямаше да публикуваме всички прилежащи таблици и елементи. ГЕРБ употребяват всяка опция за заяждане, а това води до неспазване на правила и липса на почитание към настояванията “, разяснява Терзиев.

И укори ГЕРБ, че не са се съобразили с молбите му, затова не е трябвало да се изненадват, че той е напуснал срещата.

Надявам се след това да стартираме да работим дружно. Бюджетът е жив документ, който непрекъснато би трябвало да се усъвършенства ", разяснява още кметът. И прикани ГЕРБ да насочат рецензии и рекомендации на формалните съвещания на СОС./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР