поред Доклада за глобалните различия между половете за 2023 г.

...
поред Доклада за глобалните различия между половете за 2023 г.
Коментари Харесай

29% от ИТ-ата в България са жени, най-много в Европа

поред Доклада за световните разлики сред половете за 2023 година на Световния стопански конгрес представителството на дамите в софтуерната, осведомителната и медийната промишленост е отбелязало забележителен растеж от 2016 година насам, като се е нараснало с 0,94 на 100. В България дамите съставляват 28,9 на 100 от експертите по осведомителни и информационни технологии (ИКТ) през 2022 година - най-високият дял измежду държавите-членки на Европейски Съюз. Това оповестиха от компанията за асортимент на личен състав в Европа " Графтън ".
Глобалното изследване е извършено в 13 страни (Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Турция, Съединени американски щати и Обединеното кралство) с присъединяване на 5000 представители на компании на възраст сред 18 и 65 години, в това число лица, вземащи решения, мениджъри човешки запаси, ИТ чиновници и други То обгръща 5000 експерти от голям брой браншове, за да разбере по какъв начин те възприемат другите промишлености. ИТ продължава да бъде най-бързо разрастващата се промишленост в света и тази наклонност ще продължи сигурно и в обозримото бъдеще. Данните демонстрират, че ИТ излиза пред други браншове, които оферират висок капацитет за облага, като да вземем за пример сферата на финансовите услуги.
Поради бързото развиване на новите технологии нужните умения за огромен % от работните места доста са се трансформирали от 2015 година насам, като се чака този брой да доближи минимум 65 на 100 до 2030 година Тези нови умения ще разрешат на бизнеса да извлече повече от нововъведенията, които употребява, като в същото време обаче и оползотворява по-добре човешките качества в своите екипи.
Въпреки забележителния брой съкращения, настъпили през 2023 година, търсенето на софтуерни гении продължава, като прогнозата за 2024 година е по-оптимистична. Търсенето ще е най-засилено изключително в по-малките предприятия и промишленостите отвън софтуерния бранш, сочи изследването.
Най-търсените работни функции се въздействат от развиването на технологиите и дигитализацията, само че и от устойчивостта. Специалистите по изкуствен интелект и машинно образование (+40 на сто) са отпред в листата на бързо разрастващите се работни места. Но техническите умения не са единственият значим аршин за наемане през 2023 година С повишаването на отдалечената работа и покачвания фокус върху съпричастността към клиентите, за доста компании преимущество са когнитивните и управническите умения, както и персоналната успеваемост и екипната работа. Аналитичното мислене е най-цененото меко умеене, следвано от креативното мислене, гъвкавостта, мотивацията и любознанието. Търсенето на хора с чиновнически или секретарски функции, като банковите касиери, пощенските служби, се чака да намалее най-бързо.
Почти половината от фирмите изпитват усложнения при набирането на личен състав за напреднали цифрови умения. 47,3 на 100 от интервюираните компании оповестяват, че " ненапълно " или " значително " са срещнали компликации при намирането на личен състав с напреднали цифрови умения. В Индия (60,6 на сто), Италия (54,6 на сто) и Испания (52,9 на сто) изпитват най-големи усложнения при набирането на подобен личен състав. Обединеното кралство има максимален брой компании (21,6 на сто), които декларират, че въобще нямат проблеми с набирането на личен състав за напреднали цифрови умения.
На въпроса на интервюираните експерти в кой бранш избират да работят, респондентите най-често дават като отговор ИТ. Проучването демонстрира, че осведомителните технологии излизат пред други браншове, които оферират висок капацитет за облага, като да вземем за пример сферата на финансовите услуги. ИТ е най-популярният избор за работа в Полша, Португалия, Бразилия и Румъния.
Доходът (49 на сто) и салдото сред професионалния и персоналния живот (31,2 на сто) и кариерното израстване (25,3 на сто) са най-важните цели за респондентите на изследването. Гъвкавите форми на работа са един от петте най-важни целта за ИТ експертите, които търсят нова работа. Докато процентът на напълно отдалечена работна мощ е понижен фрапантно след пандемията, хибридната работа става все по-популярна – 39 на 100 от новонаетите ще се причислят към екипи с хибриден метод на работа.
За всички генерации чиновници приходите остават главен приоритет. Поколението Z високо цени опциите за кариерно развиване, качеството на работната среда и работодателската марка. Милениалите дават преимущество на салдото сред професионалния и персоналния живот, сигурността на работното място, репутацията на промишлеността и взаимоотношенията с сътрудниците си.
И въпреки всичко ИТ чиновниците имат по-голямо задоволство от работата си от експертите в другите промишлености. ИТ наподобява е секторът, предлагащ най-голяма задоволеност от работата, със междинна оценка от 8,4/10 от души, работещи в промишлеността, съобщи Българска телеграфна агенция.
Gi Group показа данните за равнището на възнаграждение в 20 страни в Европа и света, измежду които попада и България в систематизиран документ. Проучването обгръща България, Бразилия, Китай, Чехия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Индия, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Швейцария, Испания, Турция, Обединеното кралство. Проучването показва годишните заплати на експертите на непрекъснат трудов контракт. Данните включват информация за разнородни позиции в създаването и поддържането на програмен продукт и софтуерни артикули.
Сред най-високо платените ИТ позиции се класират тези, свързани с създаването на програмен продукт. Към тях се причисляват Java Developer, Full Stack Developer (Java/JS), C#/.NET Developer, Embedded C/C++ Developer, Python Developer и Software Development Manager. Средната заплата на експертите в България в тази сфера е 55 400 евро на година.
Позицията Software Development Manager класира страната ни на второ място измежду прилежащите ни страни - Румъния, Сърбия и Турция, като северната ни съседка заема челното място. Там заплатите варират сред 73 500 и 97 800 евро годишно, до момента в който в България са сред 48 000 и 96 000 евро годишно. У нас след тях се подреждат Java developer-ите, чиято заплата е сред 34 800 и 84 000 евро годишно.
В международен мащаб Германия държи челните места по заплати на ИТ експерти, като там Software Development Manager взима сред 70 000 и 180 000 евро на година. Индия е в дъното на класацията, там същият експерт получава от 11 100 до 27 800 евро годишна заплата. В Швейцария експертите в тази област получават 58 800 и 98 000.
България е на второ място и в най-ниско платения сегмент – техническата поддръжка. Специалистите тук приблизително взимат 16 800 евро на година, малко по-малко от водача на Балканите – Сърбия, където междинната годишна заплата в сферата е 17 000 евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР