Пореч представлява многогодишно тревисто растение, цъфтящо през лятото. Цветовете му

...
Пореч представлява многогодишно тревисто растение, цъфтящо през лятото. Цветовете му
Коментари Харесай

Пореч срещу бронхит и настинки

Пореч съставлява многогодишно тревисто растение, цъфтящо през лятото. Цветовете му са сини и извънредно красиви. Листата му пък имат усет на краставица. Среща се към реките, по тревистите и каменисти места, из шубраци в цялата страна. За лечебно цели се употребяват цветовете, семената и листата на растенето. От тях се подготвят запарка и масло.

Растението пореч от хилядолетия се употребява в националната медицина. Малцина обаче знаят по какъв начин. В цветовете му се съдържа нетоксичният пиролизиден алкалоид тезинин. Растението е богато на палмитинова и олеинова киселина, имащи хипохолестеролен резултат. В извлеченото масло от семената на пореча се съдържа гама-линоленова киселина.

Ползите от пореча са доста. Сред тях е свойството му да лекува бронхит и простуда. Прилага се и при всевъзможни инфекции на дихателните пътища.

Пореч се ползва още за непосредствено лекуване на инфектиране и болести на венците, лигавицата на устата, гърлото, колики, гастрит, ентерит, язва на стомаха и десетопръстника. С билката се смъква високият холестерол. Тя има болкоуспокояващо и противовъзпалително деяние. Маслото от пореч пък се ползва при кожни проблеми.

Как се подготвя?

 простуда

Отварата от пореч се подготвя от неговите цветове. 1 с.л. от тях се залива с 300 мл гореща вода. Оставя се към час. От отварата се приема един път дневно – като лекарство.

Маслото от пореч се добива от семената му. Това е извънредно мъчно в домашни условия. Може да се закупи от всяка аптека или профилиран магазин. То възвръща влагата и гладкостта на сухата и повредена кожа. Също по този начин оказва помощ на хората, които страдат от хронични кожни болести като екзема и атопичен дерматит.

Поречът може да се приема и като добавка към всяка салата. Добре върви със зеле или свежа маруля. Учудващо, цветовете му намират приложение в сладкарството. Те придават на приготвените кремове и торти неповторим тип. Трябва да се има поради, че поречът има леко слабително деяние.

Освен с лечебни цели, растението пореч има и още едно приложение. То се засажда наоколо до доматите, за възстановяване на техния усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР