Поразените от e носител на Награда “ 2020 в категория

...
Поразените от e носител на Награда “ 2020 в категория
Коментари Харесай

„Поразените” от Теодора Димова с Награда „Перото“ 2020

„ Поразените ” от e притежател на Награда „ “ 2020 в категория „ Проза “. Знаковият разказ бе предпочетен пред „ Времеубежище “ от Георги Господинов и „ Чекмо “ от Момчил Николов.
Един от най-обичаните женски гласове на българската литературна сцена – Теодора Димова – стана притежател на премия „ Перото “ 2020 година в категория „ Проза “ за романа си „ Поразените ” (изд. „ Сиела “).
 Литературен клуб Перото отваря порти Литературен клуб " Перото " отваря порти
Литературен клуб " Перото " отваря порти за своите гости и срещи с другари. Четения, представяния на нови книги, презентации и корп...
На церемонията, състояла се на 6 ноември 2020 година книгата бе предпочетена от журито пред други два български романа, достигнали до късия лист на номинираните. Това са „ Времеубежище “ от Георги Господинов (изд. „ Жанет 45 “) и „ Чекмо “ от Момчил Николов (изд. „ Сиела “).
„ Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме изумени от тези събития по този начин, както сме изумени от Чернобилската повреда – споделя за романа Димова. – Мащабът на провалите занапред стартира да става ясно. Това е печално известно за всички ни. Но изумени ли са в действителност „ Поразените ”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше по едно и също време, до момента в който пишех. ”, споделя Теодора Димова.
С рядко срещана писателска храброст „ Поразените ” ни запраща в мислите на жертвите на Народния съд. Длъжник ли е българската литература на демокрацията? Късно ли е за свидетелствата на изумените от режима? И в какво се показва провалянето и в какво успеха?
Романът се утвърди още с излизането си като литературно достижение от изключителна големина. Книгата завоюва сърцата на хиляди читатели и бе удостоена и с най-голямата литературна премия у нас – премията Роман на годината на Национален дарителски фонд „ 13 века България ” 2020. Миналата година Димова получи премия за повсеместен принос в националната книжовна просвета „ Христо Г. Данов ”.
 За шеста поредна година връчват литературните награди „ Перото “ За шеста поредна година връчват литературните награди „ Перото “
За шеста поредна година клуб „ Перото “ и НЦК ще връчат Литературните награди „ Перото “. От 2015-та година насам т...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР