Пораждащи се вихри горски пожари в Калифорния и Невада предизвикват пожарникарите и застрашават екосистемата

...
Пожарникарите, които се борят с голям горски пожар в Калифорния
Коментари Харесай

Пожарникарите, които се борят с голям горски пожар в Калифорния и Южна Невада, са изправени пред предизвикателни условия, тъй като пожарът се разпространява и заплашва емблематичните пустинни дървета Джошуа.

Пожарът в Йорк - който вече е най-големият пожар в Калифорния за годината - е изгорил повече от 80 000 акра към вторник сутринта, съобщиха служители на пожарната. Започна в петък в планините Ню Йорк на калифорнийския национален резерват Мохаве и пресече щатските граници в Невада в неделя.

03 огнени вихри Калифорния Невада Тай О'Нийл/AP

Екипите се борят с пламъците при непредсказуем вятър и безмилостна жега, казаха властите. Те също така се опитват да не безпокоят пустинните костенурки - федерално изброени като застрашени видове - отчасти като се опитват да избегнат техните дупки.

Пожарът, измежду десетки горящи в цялата страна при високи температури, е подхранван от екстремни условия, които са го направили по-опасен и труден за контролиране, казаха служители на пожарната в понеделник вечерта. Пожарът в Йорк беше овладян на 23% във вторник сутринта.

Пламъците са породили огнени вихрушки – „вихър от пламъци и дим, който се образува, когато интензивната топлина и бурните ветрове се комбинират, създавайки въртящ се огнен стълб“, каза Националният резерват Мохаве в неделя. Когато загрятият от огъня въздух се издига, студеният въздух се втурва да заеме мястото му, създавайки въртящ се вихър, издигащ се от огъня и носещ нагоре дим, отломки и пламък – в някои случаи наричан също огнено торнадо.

Пожарникарите също са виждали 20-футови пламъци в някои райони, според властите на националния резерват Мохаве.

Огънят заплашва и горичките с дървета Джошуа – разклонените, шипове растения от пустинята Мохаве, които могат да живеят повече от 150 години.

„Ще отнеме цял живот, за да си върнем тези зрели дървета Джошуа“, каза Лаура Кънингам, калифорнийски директор на проекта Western Watersheds, пред KVVU, филиал на CNN. „Някои са огнеустойчиви и ако пламъците не са твърде горещи, пънът ще поникне или ще се засади отново.“

 01 пожарно време xpn JOSH EDELSON/AFP/AFP чрез Getty Images

„Това е доста опустошително“, каза Кънингам.

Националният резерват Мохаве наблюдава увеличаване на честотата на пожарите през последното десетилетие поради комбинацията от влажни зими и нарастващи нива на инвазивни треви, казват служители на пожарната в Inciweb, център за информация за пожари в САЩ.

„Ако област с дървета Джошуа изгори, повечето няма да оцелеят и възпроизвеждането в тази област е по-трудно“, казва Службата на националния парк. „Горските пожари също могат да доведат до загуба на незаменими ресурси в парка, като исторически структури и културни артефакти.“

През 2020 г. горски пожар с площ от 43 273 акра изгори в гората на Джошуа в калифорнийския Чима Доум, унищожавайки 1,3 милиона дървета Джошуа и оставяйки след себе си гробище за растения, според Националната паркова служба.

Пожарникарите, борещи се с интензивната пустинна жега, за да спрат разпространението на пожара в Йорк в националния резерват Мохаве, са сред повече от 11 000 пожарникари и служители в дивата природа, назначени в цялата страна, съобщи Националният междуведомствен противопожарен център във вторник.

Петдесет и шест активни, големи пожара горяха в 11 щата, тъй като горещи и сухи условия продължават в САЩ, съобщи центърът във вторник. Повече от 1,1 милиона акра са изгорели в САЩ през 2023 г. към вторник, каза центърът.

Цистерна пуска огнеупорно средство над пожара в Йорк в Националния резерват Мохаве в събота. Цистерна пуска огнеупорно средство над пожара в Йорк в Националния резерват Мохаве в събота. R. Almendinger/InciWeb/Национален парк Служба Мохаве Национален резерват/AP

Появяващите се пустинни костенурки представляват уникално предизвикателство

Пожарникарите бяха подпомогнати от кратък, но силен дъжд рано във вторник, докато работеха за ограничаване на пожара в Йорк.

Но дъждът в пустинята Мохаве, който е сезонен и оскъден, „представлява уникално предизвикателство за пожарникарите“, каза Националният резерват Мохаве.

firenadoes weather обяснител графика norman nr vpx_00005624 видео

Пустинните костенурки – федерално изброени като застрашени видове – стават особено активни през влажните летни дни, излизайки от дупките си, за да пият дъждовна вода.

„Пожарните екипи внимателно балансират потушаването на пожара със защитата на ресурсите. Те ще бъдат нащрек за пустинни костенурки, като се уверяват, че избягват дупки и активни индивиди“, казаха от Националния резерват Мохаве.

Добрата новина е, че повечето пустинни диви животни могат да се преместят на безопасно място, когато огънят се приближи, казаха служители на парка.

„Ресурсният персонал в Националния резерват Мохаве очаква, че пожарът в Йорк е причинил минимални щети на критичните местообитания на костенурките и вероятно е засегнал няколко индивида, тъй като наблюденията на костенурки в зоната на пожара са рядкост“, каза персоналът на резервата.

Джо Сътън и Ели Маскет от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР