Поради настъпилото продължително засушаване през август и септември, довело до

...
Поради настъпилото продължително засушаване през август и септември, довело до
Коментари Харесай

Панагюрище е в бедствено положение заради засушаване

Поради настъпилото дълготрайно засушаване през август и септември, довело до мощно понижаване дебита на откритите водоизточници , захранващи речните водохващания и дренажни системи, водоснабдяващи обитаемоте места на община Панагюрище и невъзможността за водоподаване заради голям брой повреди на магистралния тръбопровод се стигна до изострен дефицит на вода за питейно-битови потребности.

Основното водоснабдяване на община Панагюрище за интервала на засушаването до 13 септември се прави посредством магистрален тръбопровод село Злокучене. Същият е извънредно амортизиран, с голям брой течове по трасето и непрекъснати повреди, заради което по него не доближава нужното количество вода до град Панагюрище и близките села.

През последните 3 дни в резултат на множеството тежки повреди - 4 броя, а за последните 10 дни - общо 16 повреди , по магистралния тръбопровод е невероятно подаването на вода към община Панагюрище.

Предвид гореизложеното и за недопускане на опасности за здравето и живота на жителите на община Панагюрище и нуждата от осъществяване на неотложни аварийно-възстановителни работи на централния тръбопровод, със Заповед № 564/ 15.09.2017 година на кмета на община Панагюрище е оповестено бедствено състояние за обитаемоте места от община Панагюрище - град Панагюрище, село Бъта, село Баня, село Оборище, село Елшица, село Левски, село Поибрене и село Попинци.

Срокът на деяние на бедственото състояние е 11 часа на 21 септември.

 Разхищаваме питейната вода, регистрира Европейската счете палата
Разхищаваме питейната вода, регистрира Европейската счете палата

Качеството на водата в България, Унгария и Румъния се е подобрило през последните години

За преодоляване на бедствието ще бъдат подхванати следните ограничения:

- Авариен ремонт на магистрален тръбопровод от село Злокучене в сектора от т. 39 по посока ОШ " Бошуля " с дължина 1 км. и от т. 40 по посока ПС ІІІ напредък - 1 км.

- До нормализиране на водоснабдяването с питейна вода на обитаемоте места в общината ще се доставя вода от магистралния тръбопровод /при съществуване на вода/, от откритите водоизточници, а при неспособност и посредством водоноски.

За превъзмогване на спешната обстановка е образуван щаб за съгласуваност на осъществяваните неотложни аварийно-възстановителни работи.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки приканва всички поданици на община Панагюрище да проявят самообладание и схващане за превъзмогване на тази спешна обстановка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР