Поради наложените заради нашествието в Украйна международни санкции, руското предприятие

...
Поради наложените заради нашествието в Украйна международни санкции, руското предприятие
Коментари Харесай

Страшен удар по руската енергетика

Поради наложените поради нашествието в Украйна интернационалните наказания, съветското дружество за експорт на електричество " ИнтерРАО " губи от през днешния ден опцията си да продава електрическа енергия на клиентите си в балтийските страни, съобщи Франс прес.

" Става дума за значим стадий по нашия път към енергийна самостоятелност ", съобщи министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис. В петък енергийната борса " Норд пул " изпрати на " ИнтерРАО " съобщение, съгласно което на съветското дружество се не разрешава осъществяването на търговия в балтийските страни заради интернационалните наказания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Литва, Латвия и Естония от години се стремят да бъдат енергийно самостоятелни от Москва, като усилват вътрешното си произвеждане и основават енергийни връзки със Скандинавия и други прилежащи страни. В резултат вносът на съветска електрическа енергия към Литва и Латвия, който доближаваше 1300 мегаватчаса годишно, спадна до 300 мегаватчаса предходната година и към този момент е на практика спрян. Латвия се отхвърли от вноса още при започване на май, а Литва и Естония стопират да купуват съветска сила от през днешния ден. По този метод " отхвърляме да финансираме агресора ", акцентира министърът на енергетиката на Литва. Руската електрическа енергия съставляваше 17% от вноса на електричество в Литва за предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР