Поради липса на необходимото конституционно мнозинство от 7 гласа за

...
Поради липса на необходимото конституционно мнозинство от 7 гласа за
Коментари Харесай

Разделение в КС “спаси“ пренареждането на здравната система през бюджетен закон

Поради липса на нужното конституционно болшинство от 7 гласа за образуването на общи претекстове Конституционният съд отхвърли в една част настояването на 66 депутати за определяне на противоконституционност на основни ремонти в 17 здравни и други закони, които бяха признати с преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година.

Пренареждането на цялата здравна система през бюджетния закон беше оспорено пред Конституционен съд от депутати от Българска социалистическа партия и въпреки, че настояването им беше признато като възможно, в този момент то беше отклонено в едната му част, а в друга – отхвърлено. Причината за отхвърлянето е, че съдиите са се разделили поравно в мнението си дали прокарването на поправките по този метод е противоконституционно.

Съдиите Борис Велчев, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова, Константин Пенчев, Филип Димитров и Таня Райковска са дали своят вот за отменяне на настояването в тази част като безпричинно.

Съдиите Георги Ангелов, Гроздан Илиев, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов са гласувари за уважаване на настояването в тази част.

Мотивите на решението ще бъдат оповестени в допълнение.

В края на 2018 година със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година бяха признати редица противоречиви промени в основни здравни закони, които до последно бяха пренаписвани на коляно поради мощен отпор от страна на депутати и съсловието заради опасения, че в системата ще настъпи безпорядък.

Сред признатите промени бяха основаването на нова мегаагенция, която получи цялата власт по регистрация на лечебните заведения, разрешителните за лечебна активност, контрола върху здравната и финансовата активност на лечебните заведения, в това число да следи за съществуване и попречване на корупционни практики в лечебните заведения. Мегаагенцията погълна и активността на Агенцията по трансплантациите. Със същите промени беше закрит Фондът за лекуване на деца, чиято активност беше поета от НЗОК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР