Поръчките за доставка на тестове за COVID-19 за учениците са

...
Поръчките за доставка на тестове за COVID-19 за учениците са
Коментари Харесай

Кацаров ще награди хората, работили по проверяваните от антикорупционната комисия поръчки

Поръчките за доставка на проби за COVID-19 за учениците са подписани след транспарантни процедури. Законът ми даваше опция при форсмажор да пристъпя към непосредствено договаряне с снабдител, само че аз избрах най-прозрачният метод, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия здравният министър Стойчо Кацаров.

Проверката

Днес от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) оповестиха, че стартира инспекция в здравното министерство на процедурите за закупуване на бързи антигенни проби за учениците. Проверката е по сигнал за съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им, както и по медийни изявления, съдържащи изказвания на някогашния зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров. Предмет на инспекцията са и данни за повишени цени на тестванията и закъснение на доставките им.

Вчера Петров сподели, че в началото в договорите е участвала наказателна клауза от 0.5% дневно за забавяне на доставките, след което компаниите получили контракти с 10% наказателна клауза и се отказали от състезанието.

Кацаров: веселя се, че ще давам пояснения

Всички документи за тези 4 процедури са на интернет страницата на Министерство на здравеопазването - протоколи, класиране, контракти, цени. Министерският съвет ни разпореди да закупим 1.5 млн. теста и ни отпусна пари за толкоз. С постигнатите ниски цени, поради присъединяване на над 20 компании, ние купихме 4.7 млн. теста ", сподели Кацаров.

Според него е обикновено да има разнообразни цени за едни и същи проби в другите поръчки, даже в границите на една поръчка, тъй като при неспособност първата класирана компания да достави всички бройки, контракти са сключвани със идващите в класирането на предлагането от тях цени.

" Най-грозното в цялата история е, че членовете на комисията плакаха поради тези клюки, тъй като те работиха и събота, и неделя, тъй като от тях зависеше децата да тръгнат на учебно заведение. Толкова транспарантна процедура не е провеждана. Аз тези хора ще ги наградя ", сподели Кацаров. Той добави, че се радва, че ще дава пояснения за поръчките пред КПКОНПИ, тъй като по този начин ще се разсея всички подозрения.

Според него някогашният заместник-министър Димитър Петков, изявлението на който стана причина за започване на инспекцията, е " сгазил лука на няколко места ". Кацаров сподели, че не знае детайлности, тъй като не той, а министър председателят е назначил и уволнил Петков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР