Популярният в целия свят актьор и режисьор Микеле Плачидо идва

...
Популярният в целия свят актьор и режисьор Микеле Плачидо идва
Коментари Харесай

Комисар Корадо Катани идва в България

Популярният в целия свят артист и режисьор Микеле Плачидо идва в София, с цел да показа персонално новия си филм „ Сянката на Караваджо “ и с цел да се срещне с българските си фенове. Броени дни след международната му премиера, филмът ще бъде показан по време на Киномания на 19 ноември в зала 1 на НДК. За церемония прожекцията в България особено идва неговият режисьор, съсценарист и реализатор на една от основните функции - Микеле Плачидо, прочут у нас най-много с облика си на комисар Корадо Катани в паметния сериал „ Октопод “.

Обичаният италиански артист персонално ще показа кино лентата си, а прожекцията ще е предшествана от среща на публиката с италианската звезда. Плачидо за последно е бил в България тъкмо преди 20 години - за фотосите на сериала “Сорая ”.
 
„ Сянката на Караваджо “ бе показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим, отвън конкурсната стратегия, и беше въодушевено признат от публиката и от критиците.



Действието се развива през 1600 година в Италия, където Микеланджело Меризи, именуван Караваджо, е брилянтен художник и бунтовник против догмите на църквата, които постановат какточно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо употребява проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, Папата разпорежда на собствен сътрудник, прочут като „ Сянката “ да проверява създателя, с цел да разбере дали заслужава опрощение за убийството на собствен противник в любовта. Именно през погледа на сътрудника (в ролята е Луи Гарел) е разказана личността на живописеца.
 
С този филм Плачидо разкрива дълбоката, спорна и измъчена душа на великия италиански художник, живял в края на XVI и началото на XVII век. Филм-събитие за бурния и провокативен живот на един талантлив създател.



„ В основата е действителната орис на великия художник, чийто живот е белязан с голям брой черни петна. И до през днешния ден не знаем по какъв начин и къде е починал. Има сведения за последните дни от живота му – той е получил опрощение от папата, тъй като е бил упрекнат в ликвидиране и наказан на гибел, поради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като признателност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има догатки и ние излизаме със лична версия “, споделя Плачидо.

В ролята на Караваджо е артистът Рикардо Скамарчо. Във кино лентата вземат участие също самият Плачидо, Луи Гарел, Изабел Юпер, Микаела Рамацоти. В продукцията има и българска диря. Мони Овадия играе известния италиански духовник Филипо Нери. Овадия е роден в Пловдив, само че съвсем незабавно се мести в Милано с родителите си.



Актьор с над 130 функции на огромния и дребния екран, в продължаващата си към този момент 50 години кариера Микеле Плачидо е имал привилегията да работи с най-големите режисьори на своето време. Още напълно млад той печели „ Сребърна мечка ” за най-хубав артист на фестивала в Западен Берлин за ролята си във кино лентата „ Ернесто ” (1979), след което е номиниран 4 пъти като артист за най-престижната италианска премия „ Давид на Донатело ”.

На върха на актьорската си популярност, през 1990 година Плачидо дебютира като режисьор. Три от неговите режисьорски филми са селектирани в състезанието на фестивала във Венеция, а за познатия и у нас „ Криминален разказ ” е номиниран за „ Давид на Донатело ” за постановка. „ Сянката на Караваджо ” е неговият 14-ти филм зад камерата.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР