Популярната украинска поетеса Ия Кива гостува за първи път в

...
Популярната украинска поетеса Ия Кива гостува за първи път в
Коментари Харесай

Украинската поетеса Ия Кива гостува в София със „Свидетел на безименност“

Популярната украинска поетеса Ия Кива гостува за първи път в България със стихосбирката си „ Свидетел на безименност “ (ИК „ Знаци “). Сборникът сплотява 56 произведения, написани в интервала 2018 – 2022 година, които не са включвани в предходни книги на авторката.

Основни тематики в творчеството на Ия Кива са войната, контузиите, отчаянието и безпомощността на индивида във водовъртежа на споровете. Вътрешното положение и търсенето на изгубения дом са опълчени на разрухата и страданието.

„ Безмилостни, жестоки стихове, които не икономисват нищо – нито всеобщите убийства, нито изнасилените жертви, нито сълзите на майките, нито гневът на почтените. Корав език, тук-там цинично-вулгарен, само че жив. Стилистична изразност, която гради и разрушава цели семантични светове по едно и също време посредством тъкмо подбрани термини и многопластов изказ, който не губи нищо в превода. Напротив – резервира и уголемява благосъстоянието и пластичната виртуозност на един брилянтен поетически гений “, споделя писателката Нели Лишковска за „ Свидетел на безименност “.

„ Ия Кива придвижва читателя на бойното поле на живота. Украинската поетеса показва сурова и безкомпромисна картина на войната не толкоз в качеството на репортаж, колкото като битка за еднаквост и оцеляване. Човекът заема централно място в разрушителната буря от събития в опит да събере останките на предходното. Тук войната не е възхвалявана, а е показана като обстановка без излаз и вътрешно положение “, прибавя преводачът Денис Олегов.

Премиерата ще се състои на 9 февруари от 19:30 ч. в клуб „ Грамофон “ в София. Входът е свободен..
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР