Популярната компания за гъвкави работни пространства WeWork планира да подаде

...
Популярната компания за гъвкави работни пространства WeWork планира да подаде
Коментари Харесай

Тази компания беше оценена на 47 милиарда долара, а сега фалира

Популярната компания за гъвкави работни пространства WeWork възнамерява да подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност още идната седмица.

Това заяви източник, осведомен с делата на борещата се с големи задължения и загуби компания.

Акциите ѝ паднаха с 32% в късната търговия във вторник, откакто Wall Street Journal първи заяви новината. През тази година компанията се е обезценила с към 96%, съобщи economic.bg.

Базираната в Ню Йорк WeWork обмисля да подаде молба по Глава 11 в Ню Джърси.

Фирмата отхвърли да разяснява.

По-рано във вторник WeWork съобщи, че е сключила съглашение с кредиторите за краткотрайно отсрочване на заплащанията по част от дълга си, като гратисният интервал завършва.

Към края на юни компанията има чист дълготраен дълг от 2.9 милиарда $ и над 13 милиарда $ дълготрайни лизингови контракти. Ситуацията за нея се усложнява в миг, когато възходящите разноски по заеми ощетяват бранша на комерсиалните парцели.

Подаването на молба за оповестяване в неплатежоспособност на WeWork би означавало замайващ поврат в траекторията на развиването ѝ. През 2019 година компанията бе оценена на 47 милиарда $ съгласно частна оценка. Последните вести са черна точка и за вложителя ѝ SoftBank, който очевидно губи милиарди от този си залог.

WeWork изпадна в рецесия, откогато проектите ѝ за излизане на борсата през 2019 година се провалиха в резултат на скептицизма на вложителите към бизнес модела ѝ за взимане на дълготрайни наеми и отдаването им чартърен за къс интервал от време и терзанията за огромните ѝ загуби.

Неволите на WeWork не понижиха и през идващите години. В последна сметка тя съумя да стане обществена през 2021 година при доста по-ниска оценка от упованията. Основният ѝ спонсор, японският конгломерат SoftBank, хвърли десетки милиарди, с цел да поддържа стартъпа, само че компанията продължи да губи пари.

През август WeWork изрази „ основни подозрения “ по отношение на способността си да продължи активността си. През тази година многочислени топ мениджъри, в това число основният изпълнителен шеф Сандип Матрани, напуснаха затъващата компания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР