Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен

...
Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен
Коментари Харесай

Не е вярно, че Русия напуска СЗО

Популярна в обществените мрежи обява в български уеб страница с посочен източник на информацията организация ТАСС твърди, че Русия дружно с Беларус и Турция, напущат Световната здравна организация, защото трите страни били на мнение, че точно СЗО основава пандемии.

Публикацията е споделена в десетки Facebook групи, откъдето е пресподелена от консуматори още десетки пъти.

Твърдение: Русия излиза от СЗО, която основава пандемии
Проверка демонстрира, че на уеб страницата на ТАСС сходна информация няма. Друга съветска осведомителна организация - Интерфакс (една от трите водещи съветски осведомителни организации дружно с ТАСС и РИА Новости), оповестява на 17 май т.г., че в Държавната дума (долната камара на съветския парламент) е със съглашения на Руската федерация с интернационалните организации за разглеждане на денонсирането им. Това оповестява заместник-председателят на Думата Пьотър Толстой, който и по-рано е застъпвал тезата, че Русия би трябвало да напусне Световната здравна организация, СЗО и ЮНЕСКО (виж ).

" Заедно със Съвета на федерацията планираме да ги проучваме и предложим за денонсиране ", показва Толстой.

На идващия ден - 18 май, и ТАСС, и Интерфакс, цитират известие на съветското Министерство на външните работи, което оповестява за извършен телефонен диалог сред външния министър Сергей Лавров и генералния шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус - може да се прочете и

В диалога по самодейност на съветската страна Лавров е " удостоверил поддръжката на Русия за централната роля на СЗО " и " нашата подготвеност и в бъдеще интензивно да участваме в активността на организацията ".

Два дни по-късно - на 20 май, президентът Владимир Путин , които страни от Световната комерсиална организация (СТО) са подхванали против Русия през тази година. Освен това държавното управление би трябвало " да показа оферти за обжалване на такива ограничения в границите на организацията, а също за актуализация на тактиката на присъединяване на Русия в СТО ". В президентския декрет не се загатва вероятно преустановяване на участието на Русия в СТО.

Достоверна информация за подхванати стъпки от страна на Турция и Беларус за овакантяване на Световната здравна организация. В формалната беларуска организация " Белта " няма сходна информация. По същия метод липсва и в Анадолската организация.
Заключение
Твърдението, че Русия напуща Световната здравна организация, " която основава пандемии ", е НЕВЯРНО . В Държавната дума е постъпил лист с интернационалните контракти, измежду които този със СЗО, чието вероятно анулиране занапред ще бъде обсъждано. Няма взето никакво публично решение по въпроса. В същото време външният министър Сергей Лавров удостоверява готовността на Русия " и в бъдеще интензивно да взе участие в активността на организацията " (СЗО - б.р.).

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР