Популисткото националистическо правителство на Полша заема все по-често антигерманска и

...
Популисткото националистическо правителство на Полша заема все по-често антигерманска и
Коментари Харесай

Полското правителство разчита на анти-ЕС и анти-Германия предизборна кампания

Популисткото националистическо държавно управление на Полша заема все по-често антигерманска и антиевропейска позиция в навечерието на парламентарните избори на 15 октомври с вярата да активизира най-верните си последователи, настояват анализатори.

Ярослав Качински, началник на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС), насочи последния изстрел, като допусна, че Германия желае да се намеси в идната предизборна акция.

Той разкри един от въпросите, по които ПиС желае хората да гласоподават на народен референдум в деня на изборите: " Подкрепяте ли продажбата на държавни предприятия? "

От сходна продажба би могла да се възползва Германия, която съгласно него желае да наложи на Полша опозиционния водач Доналд Туск.

Качински, въпреки публично да е единствено вицепремиер, е необятно считан за в действителност водач на Полша.

А Туск, водач на главната опозиционна партия " Гражданска платформа " (PO), от дълго време е bete noire на държавното управление.

Бивш полски министър председател сред 2007 и 2014 година, а след това ръководител на Европейския съвет - част от изпълнителната власт на Европейски Съюз - Туск въплъщава всичко, против което се опълчва държавното управление.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че неговата партия може да съставлява опасност за ръководещата ПиС през октомври.

Докато ръководещата партия доближава към 33%, " Гражданската платформа " на Туск получава сред 26 и 32%.

" Антигерманските причини са от изгода за ПиС ", съобщи пред Агенция Франс Прес политическият анализатор Марчин Заборовски от университета " Лазарски " във Варшава.

" Те активизират най-верния й електорат и го предизвикват да се яви на изборите ".

Според него сред 30 и 40 % от поляците са недоверчиви - даже враждебни - към Германия, тъй че смисълът на референдума е да помогне на ръководещата партия да поляризира предизборната акция.

Тази антигерманска изразителност е метод да се вкарат в акцията гневните антиевропейски възгледи на ръководещата партия, споделя политологът Анна Матерска-Сосновска от Варшавския университет.

Варшава и Брюксел от дълго време са в несъгласие по цяла поредност от въпроси, уточни тя.

" ПиС не желае намерено да се отнася към Европейски Съюз като към зложелател ", сподели тя. " Но явно тъкмо това прави, когато атакува Германия, най-силната страна в Европейски Съюз ".

Миналата седмица полският министър председател Матеуш Моравецки направи изключение от мненията на Манфред Вебер, немския водач на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) в Европейския парламент.

В изявление за немския ефирен оператор ZDF Вебер беше обвинил полската ПиС, че нарушава правилата на правовата страна и зачитането на свободните медии, дружно с френския извънредно десен Национален общ брой и немската AfD.

Такива партии, сподели Вебер, " са наши врагове ".

" Той ни назова врагове ", сподели възмутеният Моравецки. " Това е задоволително ", добави той, предизвиквайки Вебер на обществен спор.

Президентът Анджей Дуда подхвана тематиката, като осъди това, което назова " опити на задгранични политици да въздействат на изборния развой в Полша ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР