Популацията на кафявата мечка у нас сериозно се е увеличила

...
Популацията на кафявата мечка у нас сериозно се е увеличила
Коментари Харесай

Причина за атипичното поведение на дивата мечка у нас - нейната популация

Популацията на кафявата мечка у нас съществено се е нараснала за последните 30 години , откогато типът е предпазен. Това се трансформира в народен проблем освен за хората от планинските региони, само че и за самите мечки, защото внезапно понижава нужната за един образец територия на обитание, която е 10 хиляди хектара. 

Директорът на Югозападното държавно дружество Дамян Дамянов: " Например, Национален парк " Витоша " е 27 хиляди хектара. На тази територия има 18 мечки, а би трябвало да са три. Числеността в цялата страна е огромна и животните търсят нови територии, където да живеят ". 

Климатичните катаклизми и топлите есенни месеци отсрочват зимния сън на дивите мечки до декември , сочат експертните наблюдения върху предпазения тип. В този сезон храната в гората понижава и това е една от аргументите за зачестилите нападения в непосредствена непосредственост до обитаемоте места. Случаите на разрушени от мечките пчелини на хората от планинските селища се усилват

Опитите на горските чиновници да залагат храна за мечките в по-високите елементи на планината, с цел да отдалечат животните от урбанизираните територии са факт, само че това не е задоволително . Основната причина за атипичното държание на дивата мечка у нас е нейната популация. Точни числа обаче няма, защото никой не е правил такова проучване на терен, отнемащо време от най-малко една година. 

Кафявата мечка е оповестена за предпазен тип преди 30 години . За този период броят на животните, по чисто теоретични пресмятания, се е нараснал сред три и четири пъти, защото законният хигиеничен отстрел е едвам от три до пет екземпляра и макар бракониерите, които отстрелват 10 пъти по толкоз. Според формалните мониторингови отчети на държавните институции броят им е към 800, съгласно екоорганизациите са към 650 . Истината обаче е по-различна. 

" Преди две години предложих на министъра на земеделието да се влагат средства да се съберат проби, да се изследват и да имаме справедлива визия за числеността на мечките, съгласно проекта да се контролира тази популация. Сходни проблеми имат в Словения, Словения, Хърватска. Идеята не е да потвърдим какъв брой е броят на мечките и какъв брой да отстреляме, истината е цялостен разбор ", добави Дамянов. 

Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР