Популациите на живеещите в сладководни водоеми видове едри животни драстично

...
Популациите на живеещите в сладководни водоеми видове едри животни драстично
Коментари Харесай

Популациите на животните в сладководните водоеми са намалели с 80% за 40 години

Популациите на живеещите в сладководни водоеми типове едри животни фрапантно са намалели през последните 40 години, се споделя в отчет на учени от института " Лайбниц " в Берлин, съобщи ДПА.

Популациите на типовете с тегло над 30 кг в сладководните водоеми са намалели с 88 % сред 1970 година и 2012 година Сред тези типове са речните делфини, бобрите, крокодилите, гигантските костенурки и есетрите. Намаляването на популациите на живеещите в сладководни водоеми животни е 2 пъти по-голямо спрямо това на гръбначните на сушата и в морето, предава Българска телеграфна агенция.

" Резултатите са тревожни и удостоверяват страховете на учените, които са се заели с проучването и опазването на биоразнообразието в сладководните водоеми ", съобщи ръководителката на проучването Соня Яхниг. Много типове риби, като есетрата, пъстървата и гигантския сом, са изключително застрашени - популациите им са намалели с 94 %, а тези на влечугите - със 72 %, се отбелязва в отчета.

Мегафауната в сладководните водоеми постоянно е взимана за цел поради месото, кожата и яйцата си.

Специалистите подлагат на критика също плановете за изграждане на 3700 бента в света, за 800 от които се допуска, че ще бъдат построени в региони с огромно биоразнообразие, да вземем за пример в реките Амазонка, Конго, Меконг и Ганг.

Резултатите от проучването са оповестени в Global Change Biology. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР