Поправките в Газовата директива на Европейския съюз не е необходимо

...
Поправките в Газовата директива на Европейския съюз не е необходимо
Коментари Харесай

Експерти: Газпром ще получи възможност да използва пълният капацитет на Северен поток 2


Поправките в Газовата инструкция на Европейския съюз не е належащо да повлияят върху запълването на „ Северен поток 2 “, като е доста огромна вероятността планът да получи изключение с опция за прилагане на цялостен потенциал от „ Газпром “, а въпросът единствено във връзка с периодите на такова решение, излиза наяве от обява на ТАСС, основана на допитване до специалисти.

Новата редакция на Газовата инструкция би трябвало да докара до разпространяване на морските газопроводи, влизащи на територията на Европейски Съюз нормите от третия енергиен пакет. Те включват условията за това, притежателят на такива обекти от инфраструктурата да не е газодобивна компания, а 50 % от мощностите (капацитета) на газопровода да се резервират за транспорт от самостоятелни снабдители.

На 13 февруари Европейски Съюз и Европарламентът авансово утвърдиха стягане на Газовата инструкция на Европейски Съюз на съображение на основна преправка и намаляване на плана за поправките, създадени от Германия и Франция. Както оповестява ТАСС, базирайки се на източник, планът на Берлин и Париж отстранява спорните ремонти в Газовата инструкция във връзка с Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право и лимитира приемането от Европейска комисия на суверенните компетенции на страните членки на Европейски Съюз.

От своя страна DPA към този момент заяви, че модифицираната газова инструкция няма да блокира „ Северен поток 2 “.

По-рано френските и немски медии оповестиха, че Париж и Берлин са подготвили компромисен вид на поправките в Газовата инструкция на Европейски Съюз, които им дават опция да за изказванието за оставане на необятни благоприятни условия за Берлин за реализиране на плана. Същността на предлагането на Германия и Франция е в това, че страната, на която се намира входната точка за приемане на газ от морския газопровод, получава правото на избор на формула за използване върху плана на разпоредбите на Газовата инструкция. В случая при „ Северен поток 2 “ тази страна е Германия.

Както заяви Европейска комисия, поправките в документа ще бъдат дефинитивно одобрени през идващите месеци. След предварителното политическо съглашение, текстът на директивата ще бъде квалифициран на всички езици на Европейски Съюз и публично утвърден от Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз. След това страните от Европейски Съюз би трябвало да приведат националното си законодателство в сходство с условията на директивата.

Търсене на компромис

Заместник-генералния шеф на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач счита, че ще бъде открит рационален компромис.

„ Всъщност поправките са доста комплицирани. Теоретично Германия би трябвало да уведоми Европейска комисия за желанията си за осъществяване на договаряния с Русия. След това да ги организира. Мисля, че ще бъде открит компромисен вид, нещо сходно на този, който в последна сметка бе подписан за Opal”, отбелязва той.
Гривач счита, че Германия няма да желае от Русия достъп до газопровода на други снабдители, с изключение на „ Газпром “. „ Трудно ми е да си показва на какви учредения немците могат да желаят от Москва да промени вътрешното си законодателство. Това може да бъде сметнато като опит за интервенция във вътрешните работи. Да не приказваме, че опонира на нормите на интернационалното право “, счита той.
Opal е един от газопроводите, свързващ „ Северен поток “ с газотранспортната система на Централна и Западна Европа. Проектната му мощ е за над 36 милиарда куб м. Обезпечителните ограничения от него бяха събаряне през юли 2017 година, напомня организацията разногласието, траял много дълго време.

Въпросът за периодите

Директорът от VYGON Consulting Мария Белова също е уверена, че „ Газпром “ ще има опция за потреблението на „ Северен поток 2 “ на цялостна мощ.

„ Обсъжданите в този момент ремонти плануват опция за страните от Европейски Съюз, до които идват газопроводи от трети страни да дават за тях изключения от законодателството. Тоест, де юре, опция за потребление на „ Северен поток 2 “ при цялостна мощ от „ Газпром “ има “, отбелязва тя.

Въпреки това, предизвестява елова, плануваните процедури за приемане на такова изключение е много дълга. „ Ние към този момент имаме позитивен образец за приемане на такова позволение за запъване на наземната инфраструктура на „ Северен поток “ - газопровода Opal. „, декларира тя.
Белова също изключва разновидността, съгласно който за цялостното запълване на „ Северен поток 2 “ ще е нужна либерализация на експорта на газ в Русия.

„ Либерализацията на експорта на тръбопроводен газ е от дълго време обсъждана, само че това е единствено една от съставляващите сложни задания за реформиране на вътрешния газов пазар на Русия. Такова решение изисква точна оценка и не би трябвало да е единствената стъпка в границите на такава промяна. Затова външни ограничавания върху запълването на нашите нови газопроводи по посока Европа няма да са съображение за взимане на бързи решения за включване в тръбата на други съветски производители на газ “, счита тя.

Европа е заинтригувана

Анализаторът от Центъра по енергетика към „ Сколково “ Сергей Капитонов счита,че в този случай времето ще е на страната на „ Газпром “. По думите му, в случай че Третият енергиен пакет бъде прибавен към „ Северен поток 2 “, то цялостно натоварване на газопровода на „ Газпром “ е невероятно – разпоредбите плануват застраховане на 50 % достъп до тръбата на трети страни.

„ На процедура от употребата на газопровода Opal виждаме, че приемане на правото на изключение от разпоредбите е допустимо, само че самият развой на свалянето на рестриктивните мерки върху резервираните мощности лишава дълги години и даже позитивното решение на Европейска комисия е незадоволително “, споделя той, акцентирайки, че могат да бъдат подадени упования от страни членки на Европейски Съюз. При такива въпроси прецедентите не работят, напомня още той, като по думите му решението за „ Северен поток 2 “ може да се разграничава от това за Opal. Той счита още, че Германия ще лобира за „ Северен поток 2 “, само че решението е на Брюксел и държавните управления на страните членки на Европейски Съюз. „ Освен това би трябвало да разберем, че времето играе и на страната на „ Газпром “: газопроводът няма да влезе на цялостна планова мощ едновременно, а също така двете тръби, продължение на „ Северен поток 2 “ на територията на Германия – газопроводът Eugal, ще са подготвени към края на 2020 година, споделя той, като изяснява, че точно незапълването по механически аргументи може да се окаже мъчително за „ Газпром “, само че не и сериозно. Той акцентира също по този начин от интереса на Европа за опазване на постоянни и огромни размери за износ. „ Обемите и периодите на ново директно съглашение през Украйна теоретично може да се окажат предмет на търг по въпроса за приемането на изключение от контролиране за „ Северен поток 2 “, отбелязва Капитонов. Той също обръща внимание, че въпросът за вътрешната либерализация на експорта може да се вземе единствено на високо политическо равнище.

Агенцията напомня, думите на финансовия шеф на Nord Stream 2 Пол Коркоран, че строителството на първата тръба от газопровода „ Северен поток 2 “ ще е приключена през ноември 2019 година, а втората – през декември.

Със съкращения, по ТАСС
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР