Поправката и новия Закон срещу домашното насилие влиза в сила.

...
Поправката и новия Закон срещу домашното насилие влиза в сила.
Коментари Харесай

Психотерапевт: Предвиждаше се насилници с ограничителна заповед да нямат право на оръжие

„ Поправката и новия Закон против домашното принуждение влиза в действие. В него има доста промени и хубави неща, само че има и пропуски. В него интимната връзка не влиза в закона. Младите хора сред 18 и 25 години, които нямат брак или общуване, са отвън отбраната на закона “. Това сподели пред bTV  Мария Чомарова- психотерапевт.
Прочетете още
„ Сега това ще бъде добавено. Ние от дълго време настоявахме да бъде включен този член, само че имаше противодействие от антидемократичните сили. Причината беше да не се дава опция на хомосексуалните хора да търсят протекция “, изясни тя.

Чомарова добави, че в случай че заложените стратегии за предварителна защита и поддръжка не бъдат обезпечени финансово, това ще затрудни тяхното осъществяване.

„ Третото нещо, което влезе в пленарната зала, само че е отпаднало, е, че в закона беше очакван указател на насилниците, които имат ограничаваща заповед. Предвиждаше се да им се лишава правото да имат оръжие, в случай че имат ограничаваща заповед “, сподели още психотерапевтът.

Директорът на старозагорската болница, който приключи контракта на правосъдния доктор, изготвил експертизата на 18-годишното момиче, съобщи, че е провел диалог с доктора за това по какъв начин е основан документът.Именно този доктор е определил телесната щета на Дебора, която е с 400 шева, като „ лека “.

Проф. Йовчо Йовчев изясни, че е желал да знае детайлностите около основаването на съдебно-медицинската експертиза и положението на пациента все още на оценката.

„ Що се касае съответно за случая имаме една оценка на физично положение и на действие, което е предизвикало някакви увреждания, само че не е направена психическа и психиатрична експертиза на лицата, които са взели участие. Не споделям, че това е пропуск. Погледнах наредбата и в нея се споделя, че тези, които са оторизирани да издават съдебно-медицинска експертиза, могат да бъдат правосъдни лекари със компетентност или медицински експерт, който е по съответния профил на специалността, по която се изисква оценка “, разяснява проф. Йовчев.

По думите му в експертизата би трябвало да вземат участие всички лица, които са директно ангажирани с провеждането на лечебно-диагностичния развой.

„ Тогава броят на подписите и броят на лицата, които носят съответната отговорност - ще бъде по-голям и постоянно ще се стига до едно извънредно решение за това какво е естеството на нанесената увреда “, съобщи проф. Йовчев.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР