Попитайте колегите от ГЕРБ-СДС защо превърнаха един битов скандал в

...
Попитайте колегите от ГЕРБ-СДС защо превърнаха един битов скандал в
Коментари Харесай

Бонка Василева: ГЕРБ-СДС превърнаха един битов скандал в политически

Попитайте сътрудниците от ГЕРБ-СДС за какво трансфораха един битов скандал в политически. Резултатът е, че през вчерашния ден вечерта двама сирийски жители със статут на протекция са били пребити. Те работят в заведения за хранене в центъра на София. “, реагира госпожа Василева във връзка политическото говорене за мигрантите в София.

Тя сподели, че хората в центъра в Овча купел не са мигранти с неразбираем генезис, а хора, които са минали през сериозна инспекция от няколко институции - изключително тези, настанени в центровете.

„ Говорих с поданици на “Овча купел”. Районният кмет Ангел Стефанов също организира няколко срещи. Живущите наоколо до мигрантския център не са излезли на митинг. Те споделиха: “В момента, в който видяхме в какво се трансформира този развой, сега, в който пристигнаха момчетата с черни тениски, шапки, качулки и факли, ние се прибрахме по домовете.”

Протестът беше яхнат от агитки, политически обединения и неуспели кандидат-кметове. Очевидно е каква е задачата, тъй като през вчерашния ден на чуването на Калин Стоянов в Народно събрание стана ясно, че мигрантският напън е трайно намалял в България. Бежанските центрове са цялостни едвам на 15%, а не на 40%. През 2024-а година на границата са предотвратени 5000 опита за влизане. Миналата година за същия интервал са били 15 000. За какъв напън приказваме?

Виртуалният ръководител на ГЕРБ разгласи свикването на съвещание на СОС във Facebook. Давате ли си сметка какъв брой несериозно звучи това? Г-н Терзиев обезпечи спомагателните патрулки, които бяха нужни за защитата на съответните центрове. Той направи и среща с органите, които дават отговор за сигурността в тези центрове. ГЕРБ-СДС би трябвало да знаят, че нещата се случват институционално, а не в обществените мрежи.

Много се надявам политическото да мине встрани. Въпросът за сигурността в София не е единствено към бежанските центрове. Сигурността в града години наред беше занемарявана като тематика. Наскоро Георгиев от ГЕРБ се похвали, че в София имало 3800 камери. Знаете ли, че тези камери 10 месеца са били оставени без каквато и да е поддръжка. 400 от тях са дефектирали, има изпочупена инфраструктура. Ние в СОС би трябвало да вземем решение какво ще вършим в този мандат във връзка с сигурността в София - в това число в крайните квартали, където е рисково да замръкнеш.

ГЕРБ-СДС би трябвало да отговорят за какво бюджетът за сигурност предходната година не е бил оползотворен. Оряза се бюджет, откакто той не е бил в пъти оползотворен. ГЕРБ-СДС спекулират с цифри и данни, което не им прави чест.

Имаме институционални решения. В идващите месеци ще бъдат направени разнообразни оферти. Има хрумвания по какъв начин да бъде изведен ресорът “Сигурност” в Следствен отдел към окръжна прокуратура, каква да бъде функционалността на общинска полиция. Трябва да има повече камери и повече осветяване. Съществуващата инфраструктура за сигурност би трябвало да бъде надградена. Важното е да вземем осведомено решение и да имаме тактика във връзка с сигурността в София. “, заключи Бонка Василева.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР