Поп фолк певицата Андреа засне музикален клип на гроба на

...
Поп фолк певицата Андреа засне музикален клип на гроба на
Коментари Харесай

Музикален клип на Андреа на гроба на Иван Вазов разбуни духовете в социалните мрежи

Поп фолк певицата Андреа снима музикален клип на гроба на Патриарха на българската литература - Иван Вазов. Това стана мотив да се разбунят духовете в обществените мрежи.

Самата Андреа заяви новината на страницата си във Фейсбук предходната седмица.

" Снимахме клипа на гроба на Иван Вазов , който преди почти 100 години сподели на прабаба ми, Ана, че би трябвало да продължи да пее. И даде роза когато пееше в спектакъл “Ренесанс ” и заместваше Мими Балканска, както написа в дневника и.Но прародител, не даде! Каза, че певиците не са почтени дами. Аз направих този кавър за теб! ", написа Андреа.

Песента не е оригинал, а кавър на сръбската ария " Djanum " на Teya Dora.



Новината обаче разсъни спорни отзиви и реакции в обществените мрежи.

Писателят Радослав Бимбалов разяснява тематиката във Фейсбук.

" Чалга певицата Андреа снимала видеоклип на гроба на Вазов. Музикалната тупалка била сръбска, заглавието й турско, а бюстът на звездата е родно произвеждане. Дето се вика - балкански поток на простащината . За да е още по-хубаво всичко - същата певица се хвали в обществените мрежи, че прабаба й била близка с Вазов… Тук многоточието е наложително, тя певицата от това многоточие има потребност ", разяснява той.

" Сега против подвига на тази чалга икона (да, този епитет има напълно естествена последователност у нас) ще скочат все що е псевдо-патриот и уж-родолюбец. Само че същите комфортно ще не помнят, че точно те помогнаха на чалгата да се трансформира в норма на българщина - освен в музиката, само че и във всички аспекти на съвремието ни ", написа Бимбалов.

" Между гроба на Вазов под кълките на Андреа и българското знаме върху някакъв неуместно противен стълб посред планината няма никаква разлика. И до момента в който не го осъзнаят тези, дето се вършат на по-българи, тази подигравка ще продължава ", приключва общественикът.



Гробът на огромния български публицист Иван Вазов се намира в центъра на София, в градинката зад църквата Св. София. Той стои недокоснат от 1921 година, когато Вазов е заровен с огромни почести от целия български народ. Монументът съставлява огромен витошки камък от морените, донесен особено, с цел да увековечи за голямата обич на  писателя към българската природа.

Иван Вазов е роден на 27.06.1850 година в гр. Сопот . Учи в родния си град, в Калофер и в Пловдив. Живее за малко в Румъния, където срещата с хъшовете насочва младия стихотворец към патриотично-граждански тематики, на които остава правилен цялостен живот. Работи като преподавател и преводач, включва се в разнообразни родолюбиви инициативи - преди и след Освобождението, за малко е министър.  Вазов е учен на Българската академия на науките и министър на националното просвещение от 7 септември 1897 година до 30 януари 1899 година от Народната партия.



 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР