Понякога се случват толкова странни и неочаквани исторически паралели, които

...
Понякога се случват толкова странни и неочаквани исторически паралели, които
Коментари Харесай

Смущаващи съвпадения от историята

Понякога се случват толкоз странни и непредвидени исторически паралели, които просто не подлежат на логичност. Остава единствено озадачено да се чешем по темето и да разсъждаваме върху това какъв брой мистериозни са пътищата на историята. 

Ейбрахам Линкълн и Джон Ф. Кенеди

 

 Ейбрахам Линкълн

Двама от най-известните и обичани президенти на Съединени американски щати са имали доста общо. И двамата са били много високи (повече от 182 см), въпреки междинният растеж за мъжете и в годините от живота на Линкълн, а и даже в годините на Кенеди, да е бил по-малък.

И двамата били военни. И двамата страдали от наследствени болести. И най-после, и двамата починали след покушения, получавайки патрон в главата, като по това време дамите им били до тях. И в двата случая денят бил петък.

Джими Хендрикс и Георг Фридрих Хендел

 Джими Хендрикс и Хендел

Тези музиканти, всеки в своето време и в своя жанр, са останали в историята на музиката като гении. Забавното е, че въпреки да са живели с разлика от 200 години – те са били съседи. Хендрикс живял в Лондон на „ Брук стрийт 23 “, а Хендел – в прилежащата къща на „ Брук стрийт 25 “.

Видео игра предсказала 11 септември

 видео игра

Футуристичният шутър Deus Ex бил пуснат за PC през 2000 година. Действието на играта било в Ню Йорк, чиито контури били предадени с акуратност – като се изключи изобразяването на кулите на Световния търговски център.

При основаването на играта дизайнерът не запомнил за кулите, тъй че му се наложило да добави пояснение в описанието на играта, че кулите били разрушени вследствие на терористична офанзива.

Предсказването на гибелта на „ Титаник “

 Титаник

14 години преди „ Титаник “ да потъне в ледените води на Северния Атлантик посателят Морган Робъртсън предсказал гибелта на кораба в своя разказ „ Безсмислие, или гибелта на Титан “.

В романа се разказва транспортен съд със сходно име, само че с това съвпаденията не завършват. И  книжният „ Титан “, и същинският „ Титаник “ се считали за „ непотопяеми “, имали идентична дължина, страдали от едостатъчно избавителни лодки на борда и претърпели поражение след конфликт с айсберг в Северния Атлантик.

Пророчеството на Едгар Алън По

 

 Едгар-Алън-По

Едгар Алън По твърдял, че „ Историята на Артър Гордън Пим “, в която се споделя по какъв начин четирима оживели в корабокрушение моряци били принудени да изядат юнга на име Ричард Паркър, е учредена на действителни събития.

Това не било по този начин. Ноо 46 години след написването на тази книга в действителност се случило корабокрушение и избавилите се членове на екипажа фактически решили да изядат своя юнга на име… Ричард Паркър.

Нещастните братя

 мотопед

През 1974 година в Хамилтън, столицата на Бермудските острови, произтекло ПТП – мотопед се блъснал в такси и лидерът на мотопеда умрял. На идната година на същата улица се стигнало до случай със същото такси, в което бил същият водач и то със същия пасажер, който карал и преди година. А мотопедът се управлявал от брата на починалия.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР