Понякога се безпокоим излишно за това дали обичайните доброкачествени образувания

...
Понякога се безпокоим излишно за това дали обичайните доброкачествени образувания
Коментари Харесай

5-те признака, че една бенка може да е опасна за здравето ни

Понякога се безпокоим ненужно за това дали нормалните доброкачествени формирания на кожата, каквито са в действителност бенките, не са се трансформирали в ракови.

Западни експерти дефинират 5 признака, по които пациентът може да се ориентира дали въпросният пигментен сектор е, в множеството случаи неопасният, меланоцитен невус или съставлява злокачествено изродяване на кожните кафези.

Под запаметяващото се ABCDE човек построява дълготраен ориентир за разграничение на рисковите кожни формирания от безобидните бенки.

Специалистите предизвестяват, че колкото и да е дребен рискът бенката въпреки всичко да се развие в рак, въпрос на персонална здравна просвета е кожните формирания да се наблюдават постоянно за признаците ABCDE и при смяна или съмнения за проблем се потърси кожен лекар за умело мнение.

На първо място, А, би трябвало да следим за асиметрия, тъй като раковите кожни формирания нямат тези почти верни кръгови контури на бенката. Повърхността на бенката е равна и еднородна, до момента в който тревожното образувание, като се изключи че има неправилна форма, в другите си сектори не е еднообразно по цвят и релеф – т.е. в едната си част може да е по-тъмно и/или изпъкнало от друга.

После, В (от англ. border) , значимо е каква е границата сред пигментния сектор и останалата естествена кожа. При бенките тази граница е по-категорична, тя е внезапна – непрекъсната права линия разделя от едната страна по-светлата от по-тъмната кожа. Докато при меланома границата е размита, раздрана, набраздена, линията прави завои, от което и се получава особеното от кръга очертание на рисковия пигментен сектор.

С (colour) – обърнете внимание на цвета. Ако бенката съдържа разнообразни цветове – тук-там е по-светла, на други по-тъмна, откриват се черни сектори, сивкави, то това е симптом за висок риск от израждането й.

D – диаметър – бенките нормално са с диаметър по-малък от 6 мм. Всяко образувание по-голямо от този размер би трябвало да се наблюдава деликатно.

Е – еволюция – в случай че следим признаци на смяна на бенката като повишаване, изменение на цвета, повърхността, очертанията, изключително кървене, това би трябвало да възприемем като сигнал за посещаване в кабинета на кожния лекар за консултация. Работа на експерта е да удостовери дали опасенията ни са безпочвени, което е доста по-добрият вид, в сравнение с да се окаже, че сме били небрежни в разчитането на тревожните кожни промени.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР