Понякога ни се струва, че има постоянен поток от нови,

...
Понякога ни се струва, че има постоянен поток от нови,
Коментари Харесай

Облепихата - най-новата суперхрана

Понякога ни се коства, че има непрекъснат поток от нови, по този начин наречени " суперхрани " - сякаш богати на хранителни субстанции храни, които носят куп изгоди за здравето.

Благодарение на ново изследване, най-новото, което беше добавено към този лист, са плодовете на облепихата - само че дали тази дребна, блестящо оранжева топка в действителност е способна да се оправи с диабета и затлъстяването, както се твърди в някои заглавия?

Какво съставляват плодовете на облепихата?

Плодовете на облепихата произлизат от - както се досещате - растение, наречено облепиха, класифицирано научно като Hippophae rhamnoides. Това е огромен, остър шубрак, който може да бъде открит на редица места, в това число в планински и крайбрежни региони, заради своята устойчивост на естествени стихии.

След като цъфнат напролет, през късните летни месеци женските растения на облепихата се покриват с дребни, яркооранжеви плодове, които също са годни за консумация.

Но що се отнася до усета им, Катрин Клиъри от Irish Times дава не толкоз добра оценка: " Добрата вест е, че плодовете на облепихата са цялостни с витамин С. Лошата вест е, че нямат добър усет ".

Използване в обичайна медицина

Въпреки че едвам неотдавна бе разгласен за суперхрана в всеобщия консуматор, се счита, че плодовете на облепихата се употребяват в обичайна медицина от стотици години.

Смята се, че те оказват помощ при болести, вариращи от кашлица до храносмилателни проблеми в Тибет и Монголия; кожни болести и астма в Русия и към индийския район на Хималаите; и даже хипертония в някои страни от Централна Азия.

Заслужава ли си този звук?

Като се има поради необятната гама от обичайни приложения на плодовете на облепихата, учените се интересуват от разбора на състава на плодовете и от това кои от съставените елементи, в случай че има такива, могат да дават хипотетичния незабравим набор от изгоди за здравето.

Макар да е правилно, че на пръв взор има многочислени изследвания, изследващи плодовете на облепихата и връзката им със здравето, количеството не е безусловно равно на качество, нито пък съществуването на несъмнено съединяване, обвързвано с изгоди за здравето, подсигурява, че плодовете ще обезпечат същия резултат.

Така да вземем за пример изследване от 2019 година, отдадено на маслото от облепиха, създадено от семената и пулпата на плодовете, демонстрира, че маслото е богат източник на омега-7 мастни киселини. Смята се, че те играят роля в поддържането и намаляването на възпалението на лигавиците на храносмилателния тракт, очите и гениталиите.

Проучването обаче стига до заключението, че има лимитирани доказателства в поддръжка на очевидното позитивно влияние на маслото върху здравето, а създателите означават, че " множеството от резултатите, получени в този обзор, са от изследвания на изолирани мастни киселини, вместо на мастни киселини, извлечени от масло от облепиха ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР