Понякога ни мъчи главоболие, с което не е толкова лесно

...
Понякога ни мъчи главоболие, с което не е толкова лесно
Коментари Харесай

Чудодейно лекарство: само един поглед е достатъчен, за да изчезне болката

Понякога ни мъчи главоболие, с което не е толкоз елементарно да се оправим. В ново изследване учените описват за нещо, което даже да е единствено на фотография и да го погледнем, ще понижи или отстрани напълно мъчителните чувства, написа Daily Mail.
Изследователи от Чунцинския университет дали на 27 доброволци да прегледат фотоси, на които има пикантно къри или юфка, както и на някои известни плодове. Докато разглеждали фотосите, участниците в опита били подложени на напълно слаби токови удари. Те трябвало да оценят болковите си чувства в другите моменти. Резултатите сочат, че болката е леко по-слаба, когато участниците в изследването гледали пикантни храни на изображенията. 
Всички доброволци, взели участие в изследването били дами, защото дамите нормално имат „ по-нисък предел на болежка “ спрямо мъжете. Електродите били прикрепени към лявата ръка на дамите, токовите удари са били с продължение 50 ms при невисок и по-късно висок интензитет. Дамите разгледали общо по 40 фотоси на храна, всяка от които оставала на екрана за 30 секунди. 50% от фотосите изобразявали пикантна храна като къри, нудли, кнедли. На другите снимки имало по-неутрални храни – ябълки, други плодове, сладкиши и хамбургери. Авторите прецизират, че всички артикули са показани на един и същи декор и имат еднообразно калорично наличие.
Жените били помолени да оценят чувствата си за болежка по канара от 1 до 9, от „ без чувство “ до „ непоносима болежка “. Резултатите от проучването са оповестени в списание Biological Psychology.
Станало ясно, че фотосите на пикантни храни в действителност понижават болката: когато гледали фотоси на пикантни храни, участниците оценявали болковите си чувства на 4,6 точки. Но когато на фотографията имало по-неутрална храна, чувството за болежка се увеличавало до 5,7 точки. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР