Понякога бъркат строителите с предприемачи. Ние сме само строители и

...
Понякога бъркат строителите с предприемачи. Ние сме само строители и
Коментари Харесай

Строителите от Бургас

" Понякога бъркат строителите с бизнесмени. Ние сме единствено строители и желаеме всичко, направено от нас, да бъде качествено. " Управителят на " Билдникс ", инж. Николай Николов, е от тези, които съумяват да играят на много лимитираното поле на междинните по мярка строители в страната. Неговата компания сполучливо влезе от строителството на жилищни и курортни здания в зоната на публичните поръчки - множеството пъти като сътрудник на други компании. Най-големият план до момента е този за " Арена Бургас ", където " Билдникс " е сътрудник на две емблематични за публичните поръчки компании - " Водстрой 98 " и " Понсстройинженеринг ".

Но компанията извърши и плана по реорганизация и рехабилитация на жп гара Бургас на стойност 12 млн. лева като сътрудник на " Техно строй " и " Сънником ", в този момент е почнала и ремонт за 4.4 млн. лева на още една гара - Карнобат, където е сътрудник на " Билдинг комфорт ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Билдникс " построява и новата лодкостоянка в бургаския кв. " Крайморие ". Съоръжението ще разполага с 54 места за риболовни съдове. Строи се по гледище на кварталното рибарско съдружие. 2.5 млн. лева са обезпечени от община Бургас посредством Програмата за морско дело и риболовство на Европейски Съюз, а изпълнителите са консорциум от компанията на Николов дружно с още няколко други компании, измежду които " Химремонтстрой " и " Хидроремонт ИГ ".

Николов харесва доста плана за гарата в Бургас. Обектът има характерни особености, тъй като постройката е монумент на културата, издигната е през 1926 година В хода на ремонта постройката е градивно усилена и вътрешно санирана. Изградени са охладителни и отоплителни съоръжения и е направена промяна на вътрешното пространство. " Обектът беше доста тежък откъм градивно подсилване, само че крайният резултат е повече от добър ", счита шефът на " Билдникс ". Той е добре подложен в строителните кръгове в страната и е зам.-председател на Камарата на строителите в България.

Краят на морския строителен взрив

Преди да пристигна взривът на еврофондовете и публичните поръчки, както и на останалите дребни и междинни строителни компании, активността на " Билдникс " е най-вече в региона на жилищното строителство и най-много създаване на затворени ваканционни комплекси. " Бумът в строителството по морето, който беше присъщ до 2009 година, от дълго време е в историята. От тогава до през днешния ден банкрутираха много строители и бизнесмени ", споделя Николов. Според него от 2009 година до през днешния ден пазарът на ваканционни парцели доста се е стеснил, търсенето неведнъж е намаляло, а това е съпроводено и със спад на цените. За сметка на ваканционните парцели пораства търсенето на жилища в централната градска част и в разширения център на Бургас. В момента са на ход вторичните продажби на ваканционни парцели, споделя Николов.

Доскоро англичани препродаваха на руснаци, а в този момент руснаци препродават на руснаци и на българи. От построените от бургаската компания 100 жилища от затворен вид в Созопол и Приморско 30-40% към този момент се препродават. Ако през 2009 година компанията е осъществила продажби на ваканционни парцели на цени 1300 - 1400 евро/кв.м, то все още цените на ваканционните парцели са паднали до 800 - 900 евро/кв.м и по-надолу.

Цени на парцелите в Бургас

От 2010 година компанията пренасочва активността си най-вече към строителството на жилищни кооперации. През предходната и тази година приключва 2 нови кооперации – на ул. " Иван Вазов " и до Морската градина. Работи по планове за още 3-4 здания, които ще приключи в околните две години. " През последните няколко години се търсят повече първокласни парцели в центъра на града, търсенето е доста по-голямо, в сравнение с преди 2009 година ", споделя инж. Николов. Купуват както бургазлии, по този начин и хора от вътрешността на страната. Най-вече обаче, счита строителят, идват руснаци за заселване в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР