Поне пет симптома на COVID-19 трябва да имат пациентите, за

...
Поне пет симптома на COVID-19 трябва да имат пациентите, за
Коментари Харесай

Тези пет симптома на К-19 трябва да имат пациентите, за да имат направление за PCR тест от личния си лекар

Поне пет признака на COVID-19 би трябвало да имат пациентите, с цел да могат да разчитат на направление за PCR тест от персоналния си доктор. Това гласи предлагането на Националната здравноосигурителна каса за анекс към Националния рамков контракт до Българския лекарски съюз.

Висока температура, суха кашлица, мощна изнемощялост, загуба на усет или подушване и затруднено дишане са главните признаци на COVID-19, които ще са съображение за издаване на направление от персоналния доктор.

Дали това е оптималният вид на критериите и за какъв тип тест следва да се издаде направление, обаче са въпроси, които провокират разногласия.

"Тези пет признака са единствено едни от главните, само че в нашата процедура акцентираме и на главоболие, на болки в мускулите и на гръдна болежка. Всичките тези признаци са в интервал на предоговаряне, с цел да можем ясно и тъкмо най-малко с два от тях да вършим съответните проби.

Като най-добре ще бъде първоначално да се прави бързият антигенен тест и в случай че има утежняване на симптоматиката, тогава да мислим за другия тест ", изясни пред Българска национална телевизия доктор Виделина Моллова – общопрактикуващ доктор от 30 година, която се грижи за здравето на близо 1 600 души в Русе и района.

Тя разяснява още, че по техни данни в лечебните заведения от всички дейни се водят 7, и няколко %, до момента в който общопрактикуващите взимат над 90%, тъй като всичките пациенти първо се обръщат към персоналните си лекари. Според нея обаче не всички са задоволително съзнателни и не всички съблюдават наложената карантина.

Дали пет от главните признаци на COVID-19 или по-малко, само че с друга тежест да важат за направление, което персоналният доктор да издава за PCR проби или за бързи антигенни проби, занапред ще се взема решение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР