Поне от 30-те години на миналия век жителите и посетителите

...
Поне от 30-те години на миналия век жителите и посетителите
Коментари Харесай

Загадъчните светлини над долината Хесдален

Поне от 30-те години на предишния век жителите и посетителите на долината Хесдален, Норвегия, оповестяват за странни светлинни кълба в небето.
Скептиците отхвърлят всяко удостоверение като нелепости на уфологията. Нежелаещите да одобряват друго пояснение също така, което би ги успокоило, не престават да настояват, че става дума за самолети, а не за феномен. Светлините обаче са следени постоянно към този момент над 90 години - и денем, и през нощта. Фотографирани и документирани са от очевидци стотици пъти. 
Компютърният специалист Ерлинг Странд, който е член на дребен екип от учени от университета в Осло, университета в Берген и норвежкото научно звено към министерството на защитата, твърди, че светлините ненадейно изчезнали през 1983 година, само че се върнали с гръм и тропот през 1984 година Странд и неговият екип употребяват радар, магнитометър, радиоспектърен анализатор,  сеизмограф  камери, брояч на Гайгер и инфрачервена камера, с цел да наблюдават явлението. Впоследствие вършат непрекъсната обсерватория за хващане на други странни феномени.
Светлините, съгласно събраните данни, както и свидетелските отчети, се движат от време на време постепенно, а от време на време да се стрелкат нагоре надолу и следват случайни треактории. Светлинното шоу трае от няколко секунди до повече от час. Размерът на кълбата е колкото лек автомобил. 
Какво ги предизвиква? Уучените нямат изрично пояснение, само че съществуват редица забавни (и забавни) теории. Една от тях от 2010 година, оповестена в Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, допуска, че явлението е породено от разложение на радон в атмосферата, като се има поради, че долината Хесдален (и Норвегия като цяло) има един от най-високите концентрации на радон в Европа. 
Друго съмнение от 2006 година е, че феноменът може да бъде породен от пейзажа, настоящ като естествена батерия, която по-късно се разрежда на постоянни шпации. Долината Хесдален е разграничена на две от река, с богати на цинк и желязо скали от едната страна на реката и богати на мед скали от другата. Анодът на тази „ съвършена естествена батерия " е комбинацията цинк/желязо, а медната конструкция е катодът. Единственото нещо, което липсва, е електролитен разтвор за прекачване на заряд сред двете секции на батерията. 
„ Липсващата част в поддръжка на „ модела на естествената батерия “ беше разпозната през 2012 година с повторното разкриване на локалните серни мини. Активни до 1933 година, те бяха затворени, тъй като минната компания банкрутира “, написа екип от откриватели през 2013 година „ Сега допускаме, че пороите, изтичащи от мините и в река Hesja, може да съдържат сярна киселина. “
Екипът прецизира, че в региона са открити аномалии в магнитното поле, което подхожда на естествена батерия. Не е известно по какъв начин естествена батерия ще създаде задоволително заряд, с цел да създаде такива забележими светлини, само че учените допускат, че локалните характерности на долината водят до производството на студена плазма и/или йонни мехурчета.
Все още няма повсеместен консенсус по отношение на това какво предизвиква светлините, нито дали долината работи като гигантска батерия.


Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР