Поне 12 летателни обекта пресякоха небето над София откъм Копитото

...
Поне 12 летателни обекта пресякоха небето над София откъм Копитото
Коментари Харесай

Ескадрила летящи „чинии” над София

Поне 12 летателни обекта пресякоха небето над София откъм Копитото на Витоша съвсем в редица, в посока югоизток, в 21,50-22 часа на 16 април. Обектите летяха в една и съща посока, едно след друго. Част от тях – към 5, се движиха много близо едно до друго, като изчезваха в центъра на небето. Десетки столичани взеха решение, че това е ексадрила НЛО, извадиха мобилните си телефони да снимат „ новината ” и тя даже се появи в осведомителното пространство.

Обектите обаче не са летящи чинии, а минисателити в ниска орбита (550 км) на SpaceX, компанията на Илон Мъск. Целта им е да добавят мрежата на 5G, като обезпечат цялостно покритие на мобилните оператори, в това число в морета и океани, по високи елементи на планините и разнообразни отдалечени селища.
„ Летящите чинии ”, които уплашиха софиянци, са изстреляни от „ Кенеди спейс център ” във Флорида на 18 март 2020 година и са общо 60. Те се виждат ясно, защото са изстреляни скоро и към момента не са набрали нужната височина.
Сателитите на SpaceX ще могат да се видят и през днешния ден, 18 април в 21,14 ч. за 6 минути. Възможно е да има отклоняване с до 10 минути, оповестяват от SpaceX.
В момента в орбита летят общо 350 от минисателитите. Предстои до края на годината да бъдат изстреляни още 180. Нужно е общият им брой да доближи 400-800, с цел да стартират работа.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР