Понастоящем единственият действащ кораб във ВМС на САЩ, който е

...
Понастоящем единственият действащ кораб във ВМС на САЩ, който е
Коментари Харесай

Последният кораб на САЩ, който потапя вражески съд

Понастоящем единственият настоящ транспортен съд във Военноморски сили на Съединени американски щати, който е потопил различен кораб, е 220-годишният Конститюшън, три-мачтова тежка фрегата с дървени корпуси, издигната през 1794 година Това е по този начин от 2015 година, когато Военноморски сили на Съединени американски щати пенсионират единствения си различен транспортен съд в употреба, който е потапял различен транспортен съд: Симпсън. Действията, при които Симпсън потопява други транспортен съд, се случват през 1988 година, по време на войната сред Иран и Ирак.

Напредъкът в технологиите и тактиките вършат огромните морски борби от предишното рядко събитие през днешния ден, като множеството въпроси в този момент се вземат решение от самолети или ракети с огромен обхват. Много американски кораби записват убийства по време на огромните войните, изключително по време на Втората международна война и във войните, водени скоро след нея, само че тези плавателни съдове постепенно се отдръпват, до момента в който не остана единствено един.

Този единствен останал транспортен съд, Конститюшън, е издигнат, до момента в който Джордж Вашингтон е президент на Съединени американски щати, и побеждава редица противников кораби. Най-забележителното му деяние е по време на войната от 1812 година, когато побеждава пет английски военни кораба.

Съвсем неотдавна пък Симпсън потапя противников транспортен съд по време на войната сред Иран и Ирак и по този начин до 2015 година той и Конститюшън са последните два кораба с такова достижение.

 USS Simpson (FFG 56) port side

Симпсън е фрегата от вид Оливър Хазард Пери с управляеми ракети на Военноморските сили на Съединени американски щати, пусната през 1984 година Скоро откакто е въведена в употреба, Симпсън взе участие в издирването и прибирането след задачата на галактическата совалка Чалънджър от 1986 година, която трагично експлодира 73 секунди след политане. За това корабът получава Похвала на Бреговата защита.

През 1988 година е изпратен в Персийския залив, с цел да съпровожда кувейтските петролни танкери по време на Ирано-иракската война, която бушува от 1980 година Въпреки че войната е към своя край, Съединени американски щати се канят да ударят иранския флот.

 MightyServantRoberts19882turned

Самюъл Робъртс е отвеян на борда на Майти Сървант 2, откакто удря мина в Персийския залив

ка

През април 1988 година фрегатата Самюъл Робъртс се натъква на мина, до момента в който взе участие в ескортна задача. Експлозията отваря дупка необятна 4,5 метра в кораба, само че за благополучие екипажът съумява да го избави без загуба на човешки живот. Американско следствие открива, че мината е иранска, което ги кара да стартират разрушителна отмъстителна задача против иранския флот. Наречена интервенция Богомолка, това ще е най-мащабната акция на Военноморски сили на Съединени американски щати след Втората международна война.

Същия месец Съединени американски щати стартират офанзиви против ирански сили с огромен брой кораби. При една от тях са употребявани и самолети от самолетоносача Ентърпрайз.

Съединени американски щати изпращат предизвестия до иранските петролни платформи да бъдат евакуирани, преди да бъдат ги унищожат. След това предизвестие отбраната на платформите е обезвредена и американските морски пехотинци се качват на тях, слагат експлозиви и ги взривяват.

Битката разрешава на Военноморски сили на Съединени американски щати да разпрострат цялостната си мощност, което довежда до всеобщо заличаване на иранските сили посредством военноморски и въздушни офанзиви.

До края на борбата половината от оперативния флот на Иран е или развален, или погубен. Скоро по-късно войната сред Иран и Ирак завършва.

По време на интервенция Богомолка, Джошан, ирански бърз атакуващ транспортен съд от клас Каман, самичък атакува надморска група Чарли. В отговор на тази заплашителна маневра, корабът Вейнрайт се свърза с Фжошан и желае екипажът да напусне кораба, преди да бъде потънал.

Джошан подценява предизвестията и вместо това изстрелва противокорабна ракета „ Харпун “ по групата, която съумя да го избегне. Тогава Симпсън от своя страна изстрелва четири ракети по Джошан, а Вейнрайт изстрелва една, всички от които удрят задачата, само че не съумяват да я довършат. След това американските кораби осейват Джошан с огън и той най-сетне потъва.

Докато това се случва, два ирански Ф-4 Фантом обикалят борбата на към 50 километра. За да ги изплаши, Вейнрайт изстрелва към тях ракета с огромен обхват, която експлодира и предизвиква обилни вреди на един от самолетите.

 USS Constitution fires a 17-gun salute

Конститюшън

С потъването на Джошан, Симпсън в последна сметка ще стане последният съвременен транспортен съд на Военноморски сили на Съединени американски щати, потопил противников транспортен съд. Той е изведена от употреба през септември 2015 година, което в този момент прави Конститюшън последният транспортен съд на Съединени американски щати, потопил зложелател.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР