Помощта от 24 лв. дневно на човек в неплатен отпуск

...
Помощта от 24 лв. дневно на човек в неплатен отпуск
Коментари Харесай

Помощта за локдауна ще се плаща след края му

Помощта от 24 лева на ден на човек в неплатен отпуск от затворен поради противоепидемичните ограничения бизнес може и да не стигне до хората преди Коледа. Това стана ясно от присъединяване на обществения министър Деница Сачева в утринния блок на през днешния ден.

Постановлението за новата поддръжка бе признато през вчерашния ден от държавното управление, а се чака кандидатстването да е отворено от понеделник, 30 ноември. Работниците и чиновниците ще имат право да получат финансова поддръжка за не повече от 60 дни неплатен отпуск. За хората на 8-часов работен ден и трудов контракт, компенсацията ще е 24 лева за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на ненапълно работно време размерът на компенсацията ще се дефинира съразмерно на уговореното работно време в трудовия контракт. С други думи - в случай че човек работи на половин ден, ще получава 12 лева, колкото е минималното на ден обезщетение за безработица. Работодателите са длъжни да запазят заетостта на хората за интервал, който е еднакъв на този, през който са изплащани обезщетения.

Служителите не могат сами да подават заявление за сумата, макар че тя е ориентирана непосредствено към тях. Правителството чака 50 000 души да се възползват от тази поддръжка, като плануванаъа сума е 50 млн. лева Има подготвеност да се провиснал и още средства, защото се счита, че започващият в петък локдаун ще засегне 356 000 души. Тъй като бюрата по труда не биха се справили с натоварването да обработят самостоятелното заявление от всеки чиновник, то кандидатстването за помощта ще става посредством работодателя. За задачата служащите би трябвало да подадат заявление до работодателя, в което да посочат от коя дата и за какъв интервал от време излизат в неплатен отпуск, както и номер на банкова сметка. Работодателят на собствен ред ще съобщи листата в бюрото по труда.

Документите ще се преглеждат в период от 10 работни дни след приемането им . Агенцията по заетостта ще разгласява на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните служащи и чиновници, които са утвърдени или неодобрени за погашение на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след утвърждението на подаденото заявление. До 10-12 дни от кандидатстването, тези пари би трябвало да бъдат при хората, сподели тази заран Сачева. Тя обаче уточни, че помощта ще се получава, откакто изтече срокът на неплатения отпуск.

От понеделник могат да аплайват всички, които към този момент са затворени от подхванати по-рано противоепидемични ограничения - да вземем за пример затварянето на заведенията за хранене в някои градове от 28 октомври, изясни общественият министър. Тези хора могат да аплайват за двата работни дни от края на октомври и за целия месец ноември, в случай че са били в неплатен отпуск през това време. Те ще получат своите пари до 10-12 декември, сподели Сачева. За другите обаче неплатеният отпуск ще изтече на 21 декември и те ще могат да получават парите си по-късно. На въпрос на водещия това не значи ли, че помощта ще остане за след празниците, министърът призна, че единствено част от хората ще получат пари за Коледа, а други ще ги получат сред празниците , само че увери, че задачата е точно хората да имат средства за празниците.

Един служащ не може да получава пари по няколко схеми на общественото министерство, стана ясно от разясненията на министъра. Работодателите със затворен бизнес обаче могат да комбинират разнообразни ограничения за разнообразни служащи - да вземем за пример 60/40 за едни, 24 лева за други. Новата мярка е следващата, която е недостъпна за самонаети.

 

ЗА РОДИТЕЛИ

От думите на министъра не стана напълно ясно дали 24-те лв. за хора от спрян бизнес могат да се комбинират с другата поддръжка за хора в насилствен неплатен отпуск. Тя е ориентирана особено към родители на дете до 14 години, което не върви на учебно заведение. Те могат да получат една минимална заплата от 610 лева за един месец неплатен отпуск, като предходната седмица бе изменен критерият за достъп - доходната граница бе нараснала от 610 лева на човек от фамилията на 150% от минималната заплата или 915 лева Това значи, че тричленно семейство може да получи 610 лева, в случай че приходът на двамата родители е 2745 лева . За семейство с две и повече деца помощта е 915 лева Средномесечният приход на член от фамилията ще се пресмята въз основа на осъществения приход в месеца, за който са въведени рестриктивните мерки против COVID-19. Заявление-декларациите за помощта се подават в дирекциите „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата.

Тази помощ е една от дребното, които са налични и за самонаети, и за безработни. За нея могат да аплайват фамилии, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица, както и тези, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, само че не могат да работят заради въведените ограничавания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР