Помните ли времето през 90-те години на миналия век, когато

...
Помните ли времето през 90-те години на миналия век, когато
Коментари Харесай

Електронните спортове - бизнес за милиарди, заплашен от сянката на уредените мачове и допинга

Помните ли времето през 90-те години на предишния век, когато съществуваха компютърни клубове? Те бяха изпълнени с младежи, зомбирани от разнообразни компютърни игри. Бурно разрастващата се софтуерна епоха промени доста неща и компютърните клубове към този момент ги няма.

А компютърните игри? Достатъчно е да кажем, че поради големия интерес през 2022 година електронните спортове ще са част от формалната стратегия на азиатските игри в Китай.

Те набират все по-голяма известност, а с това се усилват и провокациите пред тях. Електронните спортове към този момент носят всички характерности на обичайния спорт - професионални играчи, огромни наградни фондове, доста фенове. И несъмнено са изправени пред същите провокации - споразумяване на мачове и даже допинг...

Бум пред компютрите

Разнообразието на електронните игри е голямо – от тактики (DOTA 2, League of Legends, Heroes Of Storm и др.) през екшън игри - така наречен шуутъри (Counter-Strike, Call of Duty) до футболни симулатори (FIFA, PES).

Една от най-познатите в България е футболната игра FIFA. По света водещите футболни клубове към този момент притеглят мощни играчи, с цел да имат положително показване и в електронните надпревари.

 Електронните спортове - бизнес за милиарди, застрашен от сянката на уредените мачове и допинга
© Associated Press

Бързо разрастващата се виртуална среда и превръщането ѝ в голям бизнес тормозят шефа на Лигата на електронните спортове (ESL) Ян Помер, че нещата може да излязат отвън надзор. Според него има сериозна опасност от проблеми с споразумяване на мачове и допинг кавги измежду състезателите.

Директорът на основаната в Кьолн организация предизвести от риск за вътрешни земетресения в електронните спортове. Той не изключи появяването на бъдещи кавги и прикани за оптимално внимание от управляващите в обособените страни.

" Ще имаме проблеми, в случай че Съединени американски щати и Европейският съюз си мислят, че не взимаме риска съществено и развиваме тази млада промишленост по ефикасен метод. Майк Тайсън един път сподели: " Всеки е ангажиран да си прави проекти и тогава получава удар в лицето ", сподели Помер, представен от " Ройтерс ".

Лъвският къс

На върха в класацията за най-големите наградни фондове от шампионати стои DOTA 2. Наскоро Иван Бориславов Иванов стана първият български милионер от електронни спортове. 22-годишният играч с псевдоним MinD_ContRoL стана международен първенец по DOTA 2 (съкратено от Defence Of The Ancients) с тима Team Liquid.

 Електронните спортове - бизнес за милиарди, застрашен от сянката на уредените мачове и допинга
© Associated Press

Във финала на най-големия шампионат за видеоигри The International Иванов и неговите съотборници победиха китайците от Newbee с 3:0. Решителната борба в зала Key Arena беше следена от 17 000 души онлайн и от над 5 милиона души в интернет.

Надпреварата беше с рекорден награден фонд - 25 милиона $. За съпоставяне при първите две издания на конкуренцията през 2011 и 2012 година, раздадените пари бяха по 1.6 милиона $. Сега първенците от Team Liquid завоюваха 11 милиона, от които на Иванов се поставят 2 милиона (след облагането с данъци).

Играчите в електронните спортове се радват на голяма фенска маса по света, най-много измежду младежите. Очакванията са ползата към видеоигрите през тази година да доближи 385.5 милиона фенове.

Опасност или голословен боязън

Скандали с уговорени мачове не липсват, само че те са необичайност. Първият сходен случай с доживотна възбрана беше през 2014 година, когато Arrow Gaming изгони двама малайзийски играчи (с псевдоними ddz и Lance) от своя тим в DOTA 2. След обвиняването двамата показаха подправени доказателства, само че по-късно се признаха за отговорни.

 Електронните спортове - бизнес за милиарди, застрашен от сянката на уредените мачове и допинга
© Associated Press

Помер, който е бил състезателен шеф в баскетболната Бундеслига, разкрива, че електронните спортове са се трансформирали в бизнес за милиарди долари с голям пазар за залагане в Азия. " Потенциалните хора, които уреждат срещи, имат задоволително пари, с цел да влагат в електронните спортове. Над 90% от уредените дуели в класическия спорт са свързани със залагания, тъй че за какво да бъде по-различно при виртуалния ", съобщи Помер.

Той добавя, че за момента в електронните спортове няма проблем с допинга. ESL прави чести инспекции на състезателите от 2015 година, когато имаше взрив в потреблението на адерал. Лекарството е психоактивно вещество, което подтиква централната нервна система и лекува ADHD - хиперкинетично разстройство с нарушаване на вниманието.

Съоснователят на водещата общественост (FACEIT) в електронните спортове Микеле Антисани счита, че тематиката за рисковете пред виртуалните игри не дава отговор на действителността. " Имало е случаи, когато играчите са употребявали субстанции, с цел да покачат опциите си, само че нито един от тях не е доказателство за сериозен проблем в електронните спортове ".

 Електронните спортове - бизнес за милиарди, застрашен от сянката на уредените мачове и допинга
© Associated Press

23-годишният притежател на франчайза Immortals Ноа Уинстън е песимистичен към голословните съгласно него опасности в електронните игри. " Нямам терзания към уреждането на мачове. В момента малко състезатели от най-високо равнище имат предпочитание да захвърлят с лека ръка работа с годишна заплата 200-250 хиляди $, в която могат да създадат дълготрайна кариера ".

Според Помер даже и огромната облага не е застраховка, че елитните състезатели няма да се включат в уреждането на мачове.

" Не можете да си визиите какъв брой глупави могат да бъдат хората. Може би тъй като съм остарял и съм юрист, аз съм черноглед за опцията да забележим някой експерт в уреждането на мачове (в електронните спортове) в идващите 10 години ", добави шефът на ESL.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР