Помните ли организацията, която през 2021 г. обяви, че ще

...
Помните ли организацията, която през 2021 г. обяви, че ще
Коментари Харесай

Тексаската компания, съживяваща изчезналия вълнист мамут, добавя додото към своя списък със задачи

Помните ли организацията, която през 2021 година разгласи, че ще върне вълнистия мамут от изгубване? Неговите водачи построяват лист със задания с типове, които се надяват да съживят, а някои от тях даже към момента не са изцяло изчезнали.

Colossal Biosciences, основаната в Тексас компания употребява генетична просвета, с цел да съживи вълнестите mammoth, разгласи във вторник, че ще върне и додото. Организацията си партнира с Фондацията за дивата природа на Мавриций, с цел да вкара още веднъж нелетящите птици в дивата природа.

В момента компанията чака първите телета вълнест мамут да се родят някъде през 2028 година и счита, че птицата додо ще бъде въведена още веднъж в тогавашното си местообитание още преди този момент.

Голям, окосмен слон и нелетяща птица, чието име е станало синоним на нелепост, може да не звучи толкоз вълнуващо, колкото великански хищници гущери, отгледани от ДНК, извлечена от комар в кехлибар (което изпълнителният шеф и съосновател на Colossal Бен Лам увери, че Star-Telegram по този начин или другояче ще бъде невероятно с днешната технология), само че да бъдеш трогателен в този смисъл не е задачата на мозъците зад компанията.

Те имат вяра, че животните могат да окажат позитивно влияние върху екосистемите, които са наричали дом, и даже да подобрят живота и екосистемите по целия свят.

Това не е „ Джурасик парк “

Лам и Мат Джеймс, основен офицер по животните в Colossal, сподели на Star-Telegram, че са чували шегите за Джурасик парк доста пъти — не че това ще ни попречи да създадем още няколко — само че че крайните им цели не могат да бъдат по-далеч от това.

„ Не мисля, че техният фокус е бил повторното въвеждане на тези неща “, сподели Лам.

Блокбъстър филмите на Стивън Спилбърг (първият от които продължава да съществува като необичаен образец за филм че е по-добър от книгата) направи доста положително, като въодушеви генерации учени-генети и показа концепцията в обществения дискурс, само че не направи толкоз доста за проучване на реалистични, на практика приложения, сподели Лам.

Ако Colossal успее да върне тези животни назад, екотуризмът може в последна сметка да помогне за финансирането на напъните за запазване, откакто ги „ преудивят “.

Но това не е крайната цел на Colossal. Няма желание да слагаме мамутите в заграждения и да желаеме от масите да заплащат, с цел да ги видят с опцията, предизвикваща адреналин, че могат да се освободят и да вилнеят, до момента в който вие се возите безпомощно в автоматизиран SUV, оцветен в най-грозния и най- ослепителни нюанси на жълто и лайм зелено.

Colossal има вяра, че най-полезните на практика приложения за секвениране на гени и възкръсване на изчезнали животни ще бъдат поправянето на повредени екосистеми, забавянето или даже обръщането на изменението на климата и създаването на технология за избавяне на застрашени типове.

Как „ изчезналите “ животни могат да се борят с изменението на климата

Вълнестият мамут и додо са „ основни “ типове, споделиха Лам и Джеймс.

Мамутът Хранителните привички и моделите на миграция почистиха арктическите среди от лед и предотвратиха растежа на прекалено много дървета, които през днешния ден попречват растежа на тревните площи. Хранителните привички на додото, птица, изчезнала от края на 1600 година, за която се счита, че има почти същия разсъдък като гълъба, държат под надзор флората на остров Мавриций, на към 500 благи източно от Мадагаскар.

Както за мамута, по този начин и за додото, изгубването на животните се дължи значително на човешка интервенция, сподели Джеймс. Сега Джеймс има вяра, че Colossal разполага с технологията да ги направи „ изчезнали “.

За мамутите, близки родственици на азиатските слонове, които могат да бъдат високи до 12 фута и да тежат до осем тона, доказателства в археологията и палеонтологията допуска, че хората са прекалено ловували животните, до момента в който те към този момент не са изчезнали. Докато учените имат хрумвания по какъв начин са изчезнали мамутите, няма (за съжаление) доказателства, че в миналото е имало подобен на име Мани, нито че мамутите са били другари с ленивци, още по-малко със саблезъби тигри.

Това, което наподобява явно е, че тяхното изгубване е довело частично до изгубването на голямата степ, която се е простирала по време на последния ледников най-много от Северна Америка, през Евразия и до елементи от актуален Китай.

Додото изгубването беше провокирано значително от въвеждането на котки и плъхове като инвазивни типове, които нахлуха в гнездата на птиците и дестабилизираха биосферата на Мавриций.

„ Загубата на основен тип в тяхната среда води до деградиране среда, може да докара до екологична деградация и загуба на сегрегация на метан, само че също по този начин може да докара до загуба на продоволствена сигурност “, сподели Лам.

Сегрегацията на метан е една от най-важните точки за Colossal. Тъй като изменението на климата топи полярните ледени шапки, то може да провокира освобождението на метан и други парникови газове, арестувани там откогато са се образували тундрите. Освобождаването на тези газове би ускорило нездравословното изменение на климата, евентуално необратимо. Чрез клониране на вълнистия мамут и връщането му в Арктика, Colossal се надява да предотврати това да се случи.

Не, не подобен тип клониране

Това няма да наподобява като поп културата хрумвания за клониране. Colossal няма да отглежда вълнисти мамути или птици додо от началото до края в епруветки в своите лаборатории, още по-малко космически армии с тайната цел да унищожат античен медал от монаси-воини, владеещи вълшебен сили и мечове от светлина.

< p> Работата на Colossal не е като това, което сме виждали в Междузвездни войни или всеобщо подценявания научно-фантастичен трилър от 2005 година „ Островът “, с присъединяване на Юън Макгрегър. Основно тъй като компанията не клонира хора, само че също и тъй като това няма да се прави напълно с лабораторно съоръжение и вани или тръби.

Най-просто казано, Лам споделя, че компанията ще употребява генетичните кодове на тези животни за изкуствено осеменяване. В вълнестия мамут азиатските слонове ще бъдат употребявани като сурогати за раждането на мамутски телета. Според проучване на Colossal тяхната ДНК към този момент е повече от 99% сходна.

Пресъздаването на птицата додо е малко по-сложно. Генното редактиране ще би трябвало да се извърши благодарение на първоначални микроби, нещо като репродуктивен предходник на спермата и яйцеклетката. Реконструираните гени на додо ще бъдат въведени в стерилни пилета, които по-късно ще могат да се чифтосват и да снасят яйца на додо напролет. Това е нещо, което не е изследвано толкоз доста, колкото редактирането на гени или „ клонирането “ с бозайници, сподели Лам, тъй че може да е мъчно да се откри точна времева линия.

Колко бързо светът може да види въздействия < /h3>

Повторното въвеждане на вълнестия мамут може да отнеме известно време, с цел да сътвори доста влияние в света, сподели Джеймс. 22-месечен интервал на бременност и работа, която ще бъде нужна, с цел да се създадат екосистемите подготвени за тях, ще забавят нещата и по-късно би трябвало да се даде време на колосите да си свършат работата.

Целта сега е да достави вълнестите мамутски телета до 2028 година, сподели Лам. Някои локални въздействия би трябвало да бъдат забележими много бързо, само че световните резултати върху изменението на климата може да отнеме повече време.

„ Това може да отнеме още два месеца, още 12 месеца “, сподели Лам. „ Трудно е да се сложи времева линия за додото. “

В случая на додото бременността би трябвало да е доста по-бърза, както и позитивните въздействия върху тяхната екосистема.

И в двете В случаите животните ще бъдат върнати от изгубване посредством съчетание на ДНК на техните най-близки живи предшественици, с цел да запълнят празнини и по-късно изкуствено осеменяване на тези най-близки родственици, с цел да раждат в тази ситуация на мамута, а в тази ситуация на додото да снасят яйца. Тъй като генното редактиране за клониране не е толкоз необятно експериментирано с птичи типове, сподели Лам, точната времева линия за сполучливо осеменяване е мъчно да се дефинира.

Тъй като на додото няма да отнеме толкоз време с цел да върнат след осеменяване, най-голямото предизвикателство може да бъде подготовката на тяхната екосистема. Лам сподели, че този развой, като част от партньорството с Маврицийската фондация за дивата природа, може да стартира незабавно.

Те могат да изчистят неестествените хищници (предимно котки и плъхове) от екосистемата и да създадат всичко допустимо да възстановят някои сходство на баланс на острова с буйни, зелени планински пейзажи. По този метод, когато додотата са подготвени да бъдат наново въведени в дивата природа, домът им ще бъде задоволително гостолюбив, с цел да свършат сами останалата част от работата.

Лам споделя, че виновното потребление на генетична технология може даже да предотврати шесто всеобщо изгубване, което понастоящем се предвижда да влезе в разгара си някъде към 2050 година, само че към този момент е в ход през днешния ден.

Ами нездравословните последствия?

Лам и Джеймс споделиха, че работят за прогнозиране и предотвратяват всевъзможни негативни въздействия от повторното въвеждане на тези основни типове в техните в миналото локални среди и са уверени, че дружно с еколозите, природозащитниците и локалните управляващи, с които работят, могат да противодействат на всяка щета, която може да произтече от това.

В момента, споделя Джеймс, евентуалните изгоди надалеч надвишават рисковете от продължаващото изменение на климата.

Тъй като тези животни се вкарват още веднъж в екосистеми, в които са били локални, рискът от тях действайки като инвазивен тип или причинявайки щета е малко евентуално. Но даже в случай че популациите набъбнат до равнище, което да стане обезпокоително, Джеймс сподели, че ще счита това за победа.

„ Мисля, че в случай че стигнем до точката, в която се опасяваме, че те ще посегнат на други екосистеми или да бъдем бракониери, това значи, че сме свършили толкоз добра работа, че сме стигнали до точката, в която би трябвало да се тревожим за контрола им “, сподели Джеймс.

Ще бъде доста по-лесно да направляваме огромни птици и великански, космати, арктически метеорологични слонове, в сравнение с е да се опитате да възстановите салдото и биоразнообразието в екосистемите без тях, споделят учените. Естественото разпространяване на дронтата надалеч от острова, на който са родени, е на практика невероятно, защото те не могат да летят.

И същите неща, които пречат на слоновете да навлизат в среда, която не е тяхна, ще запазят мамути в тяхната лента, най-вече обитаемост на локалния климат и екология, сподели Джеймс. Те също по този начин не са като множеството инвазивни типове, които заради размера си могат да останат значително незабелязани, до момента в който към този момент не са нахлули.

Когато става въпрос за евентуално бракониерство, сподели Джеймс, работейки с локалните управляващи и природозащитни организации ще им разреши да се борят с всевъзможни закани.

Не единствено възкръсване на изчезнали типове

Северният бял носорог на процедура към този момент е липсващ. От научна позиция той е „ функционално липсващ “, защото единствените два от типовете, останали в света, са женски и единствено единият е на възраст, в която може да работи като заместител или яйцата му да бъдат събрани за изкуствено осеменяване.

В случая със северния бял носорог, сподели Джеймс, същата работа, която Colossal прави за превръщане на изгубването, може да се употребява за предотвратяването му. Той и Лам споделиха, че опитите на Colossal с вълнестия мамут и додо са довели до основаването на технология, която би могла да извади северния бял носорог от ръба.

Разбирането на генетиката на северните бели носорози, Colossal може изкуствено да осемени последната жизнеспособна женска от типа, освен с цел да роди спасители на типа, само че също по този начин да вкара задоволително генетично многообразие в нейното поколение, с цел да предотврати инбридинг и други затруднения.

Може да се употребява и за помощ в напъните за избавяне на тасманийския демон в Тасмания. Съществата са видели, че генетичните неточности водят до инфектиран лицев израстък, който заплашва съществуването на типа, сподели Джеймс.

Но генетичната технология може да съдържа отговори и там. Докато учените работят за създаването и възможното внедряване на ваксини (една беше утвърдена за тестване тази година, съгласно Nature Journal) в дивата популация, генетичното секвениране на Colossal може да предложи решения за основаване и въвеждане на генетична резистентност или имунитет към рака.

Партньорството с The Mauritian Wildlife Foundation също идва с комбинирани старания за „ генетично избавяне “ на застрашения розов гълъб, съгласно Colossal. В Мавриций са останали към 500 розови гълъба, а генетичното многообразие заплашва оцеляването им. Организациите ще работят дружно, с цел да разпознават изгубеното генетично многообразие благодарение на исторически проби, след което ще употребяват технологията за редактиране на гени на Colossal, с цел да вкарат още веднъж това многообразие.

Независимо от типа, Джеймс сподели, че е неотложно да се стартира в този момент.

„ Цената и рискът от бездействието са доста по-малки от риска да вършим тези неща в този момент “, сподели Джеймс. „ Вече имаме дълъг лист от типове, които би трябвало да бъдат предпазени и отгледани още веднъж. “

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР