Помните ли какво сте търсили през 2023 г.? Уикипедия пази

...
Помните ли какво сте търсили през 2023 г.? Уикипедия пази
Коментари Харесай

Коя е най-търсената дума от потребителите на Уикипедия през 2023 г.

Помните ли какво сте търсили през 2023 година? Уикипедия пази информация!

Английската версия на безплатната, обществено редактирана онлайн енциклопеция е имала повече от 84 милиарда обсъждания през тази година, сочат данни, оповестени от Фондация Уикимедия - организацията с нестопанска цел, която стои зад Уикипедия. Най-популярната страница е била отдадената на " Чат ДжиПиТи " (ChatGPT)(да, чатботът с изкуствен интелект, който през днешния ден като че ли е навсякъде).

Откакто беше стартиран доскоро повече от година, " Чат ДжиПиТи " от компанията " Оупън ЕйАй " (OpenAI) навлезе в публичното схващане, защото технологията си проправя път в учебните заведения, опазването на здравето, правото и даже в религиозните проповеди, отбелязва Асошиейтед прес. 

Чатботът също по този начин способства за разрастващите се диспути по отношение на обещанията и евентуалните рискове на генеративния изкуствен интелект - огромна част от тях са документирани на страницата му в Уикипедия.

Втората най-четена страница в Уикипедия през 2023 година е тази с годишния лист на умрелите, която регистрира огромен трафик всяка година - тя заема четвърто и първо място през 2022 година и 2021 година Отделни публикации за известни персони, които са умряли, също регистрират забележителен интерес тази година, в това число страниците за Матю Пери и Лиса Мари Пресли.

В същото време дълго чаканата Световна купа по крикет през 2023 година зае трето място.

" Барбенхаймер ", Тейлър Суифт и други също се оказаха в положение да повлияят на навиците ни за четене на интернет през 2023 година

Информация за " Чат ДжиПиТи " е прегледана 49 490 406 пъти, за смъртните случаи -  42,666,860, за Световната купа по крикет -  38,171,653, за Индийската висша лига по крикет - 32 012 810, за " Опенхаймер " - 28 348 248 и др. 

Сайтът на Уикипедия на британски език регистрира най-вече визити през 2023 година от Съединени американски щати - 33,2 милиарда и от Англия - 9 милиарда, сочат данните, предоставени от фондацията " Уикимедия " на Асошиейтед прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР