Помните ли Ходорковски?Беше най-богатият човек в Русия. Типичен милиардер на

...
Помните ли Ходорковски?Беше най-богатият човек в Русия. Типичен милиардер на
Коментари Харесай

Вариантите пред Божков: „Ходорковски“ или „Березовски“

Помните ли Ходорковски?

Беше най-богатият човек в Русия. Типичен милиардер на прехода. Кремъл го нарочи, прибраха му парите и бизнеса, тикнаха го в пандиза и изкара там 10 години. После го помилваха великодушно, германците го поддържаха, в този момент е политически заточеник и дисидентства против режима на Путин из западния свят. Но е жив.

За Березовски сещате ли се?

Беше най-могъщият олигарх от епохата на Елцин. С персонално негови заслуги(и стотици милиони) Борис Николаевич завоюва президентските избори. Скоро обаче пристигна Путин, а Березовски доста надцени силите си и безогледно скочи на новия батюшка. Взеха му бизнеса, вратата на пандиза се отвори необятно и за него. Но в това време съобразителният мултимилиардер изчезна в странство и най-после се появи в Лондон. Започна да разобличава президента Путин. Десетина години по-късно го откриха мъртъв в банята.

Драматично и поучително. А пралелите сред Москва и София не са по никакъв начин малко.

Божков до неотдавна бе най-богатият българин. Той е задоволително грамотен човек. И сигурно е добре осведомен с биографиите на своите колеги-олигарси. Вероятно комбинаторът към този момент е събрал две и две. И е схванал, че трети път няма.

Вариант „ Ходорковски “. Божков се връща в България и с бяла риза застава пред правосъдето. Излежава десетина години, подписва някакво съглашение и хуква по света. В западния няма да е добре пристигнал, тъй като не е Ходорковски. Но в източния намира заслон – посещава екзотични фондации и университети, чете лекции за правата на индивида, громи авторитаризма и се пробва да се показва за политически заточеник. Доживява старините и забравата.

Вариант „ Березовски “. Екстрадицията, несъмнено, зацикля. Божков остава несретник в чужбина. Харчи си непретенциозно остатъците от изнесените капитали. От време на време дава изявленията по сходство на Цветан Василев. Изброява душманите си. Очаква политически реванш, само че не го дочаква, тъй като знае прекомерно доста – за тези от властта, за тези, които крепят властта и за други, които работят в сянката на властта. Един дъждовен есенен ден го намират в хотелска стая с примка на шията. Депресия и самоубийство, ще кажат проверяващите.

Всъщност трети вид има. Но единствено научен. Радикална смяна в България. Шансът той да се случи на досегашния продавач на благополучие е що се касае за джакпот от личните му игри на щастието.

По кой ли път ще поеме Божков?

Задачата е с един верен отговор. А бъдещият заточеник въпреки всичко е математик.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР