Помещенията са предоставени от Двореца на културата и спорта, осигурени

...
Помещенията са предоставени от Двореца на културата и спорта, осигурени
Коментари Харесай

Балабанов: Варна създаде Кризисен център, който посреща бежанците

Помещенията са предоставени от Двореца на културата и спорта, обезпечени са компютри и бусове
Руската инвазия в Украйна за броени дни трансформира в бежанци над 1 млн. души, които Европа ще опита да подслони и да им предложи сигурност. Готова ли е обаче българската страна да подаде ръка в рецесията и имат ли запас българските общини да посрещнат украинците, бягащи от войната. За обстановката във Варна от близо приказва ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Каква е обстановката с бежанците във Варна, градът е една от първите спирки за влизащите у нас от Украйна?

Към настояща дата, доколкото имаме информация, пристигналите са към 500 души. От петък проработи Кризисен център, който основава поетапно организация във връзка с посрещане, настаняване и обгрижване на идващите – хранителни артикули, облекла, медикаменти и каквото друго е належащо. Очакванията са в идващите дни броят им да нарасне доста, само че няма съответни данни.

На този стадий чухме държавни поръчки, че сме подготвени да ги приемем, само че има ли действително някаква централна организация или всяка община са оправя както може?

Уверяват ни, че се основава централна организация, има някакви белези, които виждаме, че се работи в тази посока. Но съответно, ясно и тъкмо, аз на този стадий организация не виждам. По места се опитваме взаимно с държавните институции, защото процесът би трябвало да се управлява от страна на регионалната администрация, опитваме се със взаимни старания да решим проблемите.

Областният шеф Благомир Коцев е нов на поста, беше назначен преди дни. Дали към този момент установихте връзка?

Да, установихме персонална връзка, даже в събота се видяхме на място в спешния център. Там още веднъж заявих, че Общината и Общинският съвет сме разполагаем за каквато и поддръжка да е нужна, както беше и до момента. В тези няколко дни ние осигурихме поддръжка, каквато беше в нашите благоприятни условия. Направили сме организация по безплатни прегледи на територията на всички ДКЦ-та в града, оповестили сме графици, сложени са в центъра. Хората имат опция да употребяват безвъзмездна здравна помощ. Осигурихме със съдействието на Двореца на културата и спорта 11 пространства, в които да бъде ситуиран Кризисният център. Осигурено е отопление, интернет достъп, съоръжение, мебели. И сме се заели да поддържаме тези пространства, където да се посрещат хората и да се събират помощите, които жителите всекидневно подаряват.

Оттам бежанците би трябвало да бъдат изпращани на съответните места за настаняване. Подпомогнахме с компютърна техника, в събота доставихме и още компютри, обезпечени са 3 пътнически буса за транспортиране на нуждаещи се. Осигурили сме и чиновници на Общината и Общинския съвет, които да дават експертна поддръжка на място. Те вкарват данни и основават организация.

Заявили сме подготвеност да се ангажираме с храненето на децата, които идват във Варна. Имаме такава конструкция, която подготвя храна за  детските градини и яслите. Уведомил съм Областната администрация, че имаме опция и идната седмица те би трябвало да ни отговорят, в случай че това ще е от помощ.

Имате ли визия дали измежду новодошлите има доста деца?

За страдание към сегашния миг няма никакви съответни данни. До петък не са водени съвсем никакви регистри на идващите, с изключение на някакви хвърчащи листи. Едва от събота започнаха да се вкарват електронно идващите и да се вкарва информация за тях. Затова не е ясно какъв брой деца има във Варна.

Хотели настаниха нуждаещи се, само че се оказа, че желаят стаите да се заплатят… Какво може да се направи в тази посока?

И сега доста хотели посрещат идващи и ги настаняват. Решението на Министерски съвет е да се дава помощ в поддръжка на хотелите, които одобряват бежанци. Тя е в размер до 40 лева на храноден. Това ни беше обяснено и от страна на регионалната администрация.

ГЕРБ провежда своите членове, които желаят да настаняват украинци по къщите си. Има ли доброволци във Варна?

Да, и във Варна има доброволци. Но аз желая да подчертая друго. Не е значимо от каква партийна принадлежност сме, тук е значимо друго. Всички сме хора, приканих и Общинския съвет най-малко по този въпрос да не политизираме. Нека сме единни, дано оказваме помощ. Затова и взех решение да ида персонално при регионалния шеф и да заявя поддръжка. Трябва да излезем дружно от тази рецесия. А за политическите боричкания ще има време откакто сме разрешили рецесията. Тогава можем да си обсъдим за координацията сред институциите, за отношението на една институция към друга, има какво да се каже, само че не е в този момент моментът. Сега напъните би трябвало да са в посока разрешаване на тази рецесия, защото не знаем тя какви размери ще придобие в идващите дни и седмици.

Какви са настроенията при вас, Варна е един от градовете, които са най-близо до войната чисто географски. Има ли паника?

На знам дали паника е думата, само че всички сме загрижени и следим непрекъснато събитията. Фактът, че има война на няколкостотин метра от нас, на процедура няма по какъв начин да не провокира угриженост. Но това не мисля, че се отнася единствено за Варна, а за цялата страна.

Има ли опасения за идния летен сезон?

За летния сезон е още доста рано да се вършат мнения. Да, той е след 3 месеца, само че въобще не се знае по какъв начин ще се развие обстановката в Украйна. Никакви упования и никакви прогнози не могат да се вършат към този стадий, тъй като просто няма да бъдат правилни. Вероятно би трябвало да се подготвим за тежък сезон за туристическия отрасъл, само че дай Боже, да се възстановява обстановката по-бързо.

Разкажете ни за проблема с декларацията на „ Демократична България “, с която се осъжда войната в Украйна. Винят Ви, че не сте я позволил до разискване.

Всъщност самият проблем е доста елементарен. Изобщо не беше моментът за сходно опълчване. Но в резюме – те внесоха една декларация за наказание на войната и военните дейности. Това се случи предния ден преди съвещанието на Общинския съвет. В деня на съвещанието, техен представител пристигна при мен начело на трибуната и ми съобщи, че не желаят декларацията да се разисква, а само ще я изчетат пред сътрудниците от трибуната. Съгласих се, след това приехме дневния ред, те прочетоха декларацията, сътрудниците се срещнаха, имаше мнения по нея. И в един миг желаеха тя да се гласоподава. Дневният ред обаче към този момент беше признат и в него тази декларация не беше включена.

Никой от тях не беше споделил при приемането да дневния ред, че желае и тази точка да се гласоподава. Така чисто процедурно нямаше по какъв начин да я гласуваме. Ако я внесат за гласоподаване на последващо съвещание, несъмнено, няма да има никакъв проблем всеки да изрази вота си.

Тодор Иванов Балабанов е приключил „ Право ” и „ Финанси ” във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий ”. Работи като юрист при Адвокатската гилдия във Варна.

Трети мандат общински консултант от Политическа партия ГЕРБ. Втори мандат ръководител на Общински съвет – Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР