Ползите при консумацията на папая. Този екзотичен плод може да

...
Ползите при консумацията на папая. Този екзотичен плод може да
Коментари Харесай

Това е истинска бомба от витамини и минерали, вкусът му е смесица между пъпеш и праскова

Ползите при потреблението на папая. Този другоземен плод може да бъде открит и у нас. На усет прилича комбинация от пъпеш и праскова. Във вътрешността си съдържа огромен брой черни семена, които в изсушен и стрит тип се употребяват като фалшификация.

Съдържа букет от витамини (А, В, С и Е), минерали (калций, калий, фосфор) и микроелементи (желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий). Поради това се употребява и с лечебна цел за изхвърляне на отровите от организма, възстановяване на храносмилането. Може да помогне и при чернодробни болести.

Папаята съдържа ензим, наименуван папаин, който подкрепя храносмилането. Редовната консумация на папая може да насърчи по-доброто храносмилане, да предотврати подуването на корема и да облекчи запека с помощта на наличието на фибри.

Консумират се както зрелите плодове (в десерти, сладкиши, плодови салати), по този начин и още неузрелите (като гарнитури).

Внимавайте, тъй като неузрелите плодове могат да провокират алергични реакции или други здравословни проблеми заради високото наличие на латекс в тях.

Дървото на папаята се назовава още пъпешово дърво. Крушоподобните плодове на папаята, които спадат към ягодоплодните, се получават от белите цветове на дървото папая. Цветът на кората зависи от степента на узрялост и варира от зелено до жълто.

Месестата част е оранжева до леко червеникава и е доста сладка в изцяло узряло положение. Неузрелите плодове са доста твърди и имат горчив усет. Във вътрешността на плода има голям брой черни, кръгли семена. Освен кората всички съставни елементи на плода могат да се употребяват.

Този плод може елементарно да се скапе. Трябва да се съхранява на изсъхнало място без светлина. Освен това са чувствителни към мраз. Папаята е тропическо дърво, виреещо в горещите, влажни региони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Познато е под разнообразни наименования – постоянно е наричано " пъпешово дърво “ (в Китай и Шри Ланка) или " fruta bomba “ в Куба, Lechosa в Доминиканската република, само че като най-употребявано се е наложило карибското му наименование " papaya “, защото за пръв път европейците откриват този плод точно на Карибите.

Предлагаме ви една рецепта за доста апетитен десерт с папая:

Продукти:

1 междинна папая

3 чаши студено мляко

1 чаша ванилов сладолед

2 супени лъжици захар

Начин на подготвяне:

Обелете и извадете семената от папаята, нарежете я на части. Прибавете я към млякото и разбъркайте добре, по-късно прибавете захарта и сладоледа, разбъркайте, до момента в който всичко стане гладка хомогенна примес. Може да поръсите с шоколадови пръчици.

Поставете наличието в чаши.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР