Ползите от зелето са толкова много, че е трудно да

...
Ползите от зелето са толкова много, че е трудно да
Коментари Харесай

Няколко причини да хапваме червено зеле

Ползите от зелето са толкоз доста, че е мъчно да бъдат изброени всички, само че ето някои любопитни обстоятелства:

Червеното зеле е добър източник на флавоноиди, мощни антиоксиданти, които оказват помощ за предпазването на тялото от съществени ракови болести.

Флавоноидите спомагат на кръвоносните съдове да се провиснал, като не разрешават холестеролът да се оксидира. При оксидирането холестеролът полепва по артериите и води до запушването им. Флавоноидите оказват помощ за пречистването на артериите ”– споделя диетоложката Джоан Шерър.

Флавоноидите са широкоразпространени с функционалността, която те правят като антиоксиданти. Флавоноидите са открити най – към този момент в растенията с жълт, червен или наследник цвят.

Поради необятното им разпространяване в растенията и ниската им токсичност, спрямо алкалоидите да вземем за пример, огромна част от хората и животните гълтам количества от тях с храната си. Флавоноиди са открити и в някои животни, като пеперудите и молците в техния етап на ларви.

Флавоноидите в аленото зеле придават неговият червен цвят. Този тип зеле има необикновен флавоноид, който е открит също по този начин и в боровинката и в цветните венчелистчета.

 Ползи от Червено Зеле

Червеното зеле има високо наличие на фибри, което оказва помощ за неговото храносмилане.

Червеното зеле може да бъде употребявано за научни опити в кухнята. Зеленчукът с лилави листа е знак, който може да се употребява за разграничаване на химичната киселина от химичната основа. Не звучи ли занимателно? Правите зелев сок и виждате по какъв начин той трансформира цвета си щом добавите към него още някаква течност.

Червеното зеле може да се употребява още и като натурално багрило за храни или облекла. Какво ще кажете за боядисана тениска чрез зеле?

По външен тип и химичен състав, както и по усет аленото зеле е най–близко до зеленото. Червено–виолетовият цвят на листата му се дължи на съдържащите се в него багрилни субстанции от групата на антоцианите. Ако се добави оцет, цвета на зелето се трансформира до малиново червен, а в случай че се добави хлебна сода то става синьо.

Червеното зеле се открива през 16 век в Западна Европа след селекциониране. Съдържанието му е приблизително 90% вода, 6% белтъчини, а останалото са витамини. Витамините, които се съдържат в него са витамин С, В1, В2 и други.

Зеленчукът също е богат и на магнезий, фосфор и минерални соли. Съдържа и желязо, йод и натрий. Използва се най-вече за подготвяне на пресни салати, както и за задушаване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР