Полуразрушена 123-годишна сграда на Синагогата във Видин ще получи нов

...
Полуразрушена 123-годишна сграда на Синагогата във Видин ще получи нов
Коментари Харесай

Възстановяват рушащата се синагога във Видин

Полуразрушена 123-годишна постройка на Синагогата във Видин ще получи нов живот, откакто преди дни Община Видин я одобри като подаяние от съдружие " Регионална организация на евреите в България " Шалом " - град Видин.

Видин
 © Ирена Данаилова / Българска телеграфна агенция
Видинската Синагога е емблема на еврейското строителство, градежът и е приключен през 1894 година - открита е 15 години преди огромната Синагога в София. Тя е втората по величина у нас след Софийската и архитектурният ѝ тип прилича този на еврейския храм в Будапеща.

Била е настояща като молитвен дом до 1950 година, оттогава доникъде на 70-те години е употребена за склад, а след това е изцяло изоставена. През 80-те години на предишния век стартира главен ремонт на постройката, отстранен е покривът, укрепени са основите. С идването на демократичните промени ремонтните действия са прекратени и строителството е замразено.

За реконструкцията, реставрацията и консервирането на постройката има направен план, който е дело на проектант Любомир Станиславов, а Община Видин има визия по какъв начин да бъдат обезпечени нужните към 7 млн. лева, каквато е прогнозната стойност на плана. След възобновяване на Синагогата в първичния ѝ тип, според волята на донорите, тя ще бъде възобновена със статут на Културен център " Жул Паскин ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР